Aktywne Wpisy
whitepiranha +47
Czym jest ten dziwny obiekt na niebie lecąy na zachod? #podkarpackie
Ukraińcy nic nie zrobią (mają straty gdzieś)
- Ukraińcy się wkurzą na Zalenskiego 33.0% (69)
- Ukraińcy będą chcieli postawić przed sąd Zalenskie 27.8% (58)
- Zalenski będzie musiał uciekać 39.2% (82)
Jeszcze kilka dni temu zakwas był w miarę normalny, bąbelkował oraz ładnie pachniał. Odlałem sporą porcje do chleba (który wyszedł), dokarmiłem i wsadziłem do lodówki.
Otwieram po trzech dniach, w środku bąbelki, zapachu brak za to smak wręcz ostro octowy, dosłownie sam kwas.
I kurde ja już nie wiem co robię źle. Póki dokarmiam codziennie to wszystko jest dobrze, ale jak tylko schowam do lodówki to albo skwaśnieje albo spleśnieje, raz mi nawet wybuchł...
#bojowkapiekarska #chleb
A z jakiej mąki robisz?
Ja dodaję tylko żytnią 2000 i jest git. Może odwróć proporcje. Dawaj razową, a trochę 720 i dokarmiaj dwa razy tygodniowo.
Pisząc gorzki masz na myśli jaki? Bo on teraz po dokarmieniu smakuje jak mąka z nutą takiego kwasu.
Surowa mąka ma wątpliwe walory smakowe, więc to może być mylące, ale jeśli zakwas był kwaśny, to raczej nic mu nie jest - bakterie gnilne nie
@koraki Dodaje 100g wody butelkowanej i jakieś 60g mąki. Wczoraj wieczorem wyciągnąłem z lodówki, nakarmiłem i zostawiłem na noc w kuchni, rano dodałem zakwasu do ciasta, trochę odlałem do zlewu, dokarmiłem i schowałem do lodówki.
@K-S-: Mój zepsuty też pięknie bąbelkował. Ale ewidentnie śmierdział. Zapachy drożdżowy albo octowy czy wręcz lekko acetonowy są OK, ma nie być czuć zgnilizny - a to być raczej rozpoznał, bo to wybitnie nieprzyjemny smrodek.