Wpis z mikrobloga

„Ekologiczne” jedzenie! XD

Na dodatek Szwedzi mają jeszcze inne problemy. Okazuje się, że przed tegoroczną Wielkanocą mniej chętnie kupują jajka opisywane jako ekologiczne.


Spowodowała to publikacja w gazecie „Rad och Ron” wyników badań dowodzących, że te teoretycznie zdrowsze, a zarazem droższe produkty zawierają więcej trujących dla zdrowia substancji niż ich zwykłe jajka.


W organicznych jajkach wykryto dioksyny, PCB oraz PFAS: ich poziomy były co prawda wysokie, ale nie przekraczały norm ustalonych przez UE.


Na wszelki wypadek zalecono jednak, aby małe dzieci nie spożywały dużej ilości jajek z ekologicznych hodowli.


Według „Rad och Ron” przyczyną większej ilości trucizn w organicznych jajkach jest karmienie kur przez hodowców mączką rybną.


https://wgospodarce.pl/informacje/139701-skandynawia-ma-problem-brak-jaj

#jedzenie #jajka #ekologia
  • 2
  • Odpowiedz
I co takie to śmieszne? Zakładam, że ty wiesz jaka jest zawartość dioksyn, PCB oraz PFAS w jajkach, które zjadasz, a nie tylko błazeńsko podskakujesz, jakbyś był mieszkańcem porównywalnie kompetentnego i merytorycznie nieskompromitowanego kraju.
  • Odpowiedz