Wpis z mikrobloga

@Hieronim_Josif_Bruegel: człowieku, jak ty zrobiłeś ten sernik taki ładny, wysoki, puszysty i wyrośnięty ( ͡° ʖ̯ ͡°). mi zawsze w pierwszej fazie pieczenia rośnie dwukrotnie, ale potem spada i jest sernikowy zakalec. smaczny, jak to sernik, ale nie o to chodzi. masz podrzucić przepis?
  • Odpowiedz
@kombinerki42:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-wiedenski

Robiłem z tego przepisu, ale nie korzystałem z keksówki z wodą, o której w niej piszą.

Nie wiem, gdzie popełniasz błąd i nie wiem gdzie ja go nie popełniam. Napiszę co robię zwykle przy robieniu sernika. Może coś pomoże:
- ser mielę dzień wcześniej w PRLowskiej maszynce do mięsa - co najmniej trzy razy. Zwykle sprawdzam palcami czy czuć jakiekolwiek grudki. Czasami mielę cztery razy, ale te trzy powinny
  • Odpowiedz
@kombinerki42: Tu akurat twaróg był z Biedronki, choć kilka razy robiłem też z domowego, który sam robiłem. Spektakularnej różnicy nie czułem, ale może mam mało wysublimowane podniebienie.

Nie jestem specjalistą, ale moim zdaniem tak właśnie - kluczem do sukcesu jest zmielenie.
  • Odpowiedz