#gotujzwykopem #chleb #bojowkapiekarska Jak przeniesc chleb po garowaniu do naczynia w ktorym bede piekl? Bardzo ladnio mi urosl w lodowce po garowaniu 10h, ale przy przenoszeniu do goracego naczynia niestety opadl ( chyba, ze tak ma byc :D ). Jakies tipy?
@krzykrzy1995 po wyjęciu z lodówki następuje końcowe formowanie bochenka na blacie i przekładasz wtedy do ratanowego koszyczka na jeszcze 2 godziny. A z koszyczka do pieca.
jak chcesz miec latwiej garuj w lodowce iw niskiej temp (6-7 to nie jest niska), ja garuje nawet w 1-2 po wycioagnieciu normalnie mozna wziac reka i wlozyc do garnka
@wykopowy_brukselek w sumie op nie napisał czy na zakwasie czy na drożdżach a ja założyłem z jakiegoś powodu że na drożdżach i trafiłem - po garowabiu w lodówce można a nawet powinno się formować bochenek bo spokojnie wyrośnie
@krzykrzy1995: a ile dodajesz drożdży, bo może za dużo i Ci chleb przerasta? Ile białka ma mąka, której używasz?. Patrząc po czasach wyrastania i garowania, to nie powinien tak się zachowywać, ale czynników wpływających na zachowanie ciasta jest sporo. Hydracja, czas wyrastania, temperatura przy wyrastaniu, temperatura w lodówce, czasy wyrastania/garowania, ilość drożdży/zakwasu, siła mąki, wyrabianie, składanie...trochę tego jest i ciężko stwierdzić gdzie coś nie pykło.
Nie wiem co to za posmiewisko na wykopie z osób które idą na miesięczne przeszkolenie wojskowe i składają przysięgę. Jakby była wojna to i tak każdy z nas będzie miał gówno do gadania xD #wojsko #ukraina #wojna
Jakies tipy?
no raczej nie powinno tak być. A ile czasu robisz chleb przed garowaniem?
jak chcesz miec latwiej garuj w lodowce iw niskiej temp (6-7 to nie jest niska), ja garuje nawet w 1-2
po wycioagnieciu normalnie mozna wziac reka i wlozyc do garnka
1. Wyrabianie - 20 min
2. Odpoczywa - 30 min
3. Przekladam go 2x razy co 30 min
4. Do lodowki