Aktywne Wpisy
nabbek +582
Polska5Ever +38
Jaka "zła" decyzja finansowa jest warta każdej waszej wydanej złotówki?
Dla mnie są to podróże i posiadanie psa. Jestem ogólnie oszczędny, mam poduszkę, inwestuje nadwyżki iiiii prawdopodobnie pogarszam swoją przyszłą sytuację finansową, ale IMO warto. Nie zatrzymuję się w luksusowych hotelach ani nie jem na mieście każdego posiłku podczas podróży, ale sama możliwość odwiedzania nowych miejsc i doświadczania nowych rzeczy jest dla mnie bezcenna.
Tak samo posiadanie psa.
A u was?
#
Dla mnie są to podróże i posiadanie psa. Jestem ogólnie oszczędny, mam poduszkę, inwestuje nadwyżki iiiii prawdopodobnie pogarszam swoją przyszłą sytuację finansową, ale IMO warto. Nie zatrzymuję się w luksusowych hotelach ani nie jem na mieście każdego posiłku podczas podróży, ale sama możliwość odwiedzania nowych miejsc i doświadczania nowych rzeczy jest dla mnie bezcenna.
Tak samo posiadanie psa.
A u was?
#
nie za mało hazy ta apka?
powinno się je pić razem z drożdżami z dna tak jak weizeny czy normalnie zlewać znad osadu w butelkach?
osadu no trochę jest, chyba więcej niż w kupnych craftach, bo nie robiłem cold crasha ani nie klarowałem w żaden inny sposób
Ja do pszenicznych wlewam trochę żeby zamglić - więcej pełni i aromatu który dają drożdze.
Do pilsów, APA/IPA wlewam bez bo chcę wyczuć słód i chmiele, a nie drożdże.
drożdże to prawdopodobnie Mangrove Jack's Hophead Ale M66, sprawdziłem historię zamówień w sklepie
a w smaku? brakuje jakichś ciekawych aromatów, które obiecywał sklep do chmielu zappa xD
chmieląc na cicho jest ważne, żeby drożdże nie pływały po powierzchni? należy je jakoś dociążyć, żeby utonęły?
goryczka raczej nieciekawa trochę zalegająca, może "łodygowa", podobna do
Można w woreczku muślinowym chmielić, ale kwestia dyskusyjna czy lepsza wydajność przy takiej zbitej kuli.
Dawno butelkowałeś? Moje zbyt świeże piwa miały gushing zanim chmiel opadł i co2 się równomiernie rozpuścił.
Podobnie goryczka, ta zalegająca i zbyt duża po miesiącu już była akurat.
https://wykop.pl/wpis/74697437/piwowarstwo-w-poniedzialek-warze-hazy-ipa-i-chcial
może przy kolejnej warce zaopatrzę się w jakiś kwas, żeby obniżyć pH i spróbować raz jeszcze
BTW domyślam się, że starsan się nie nadaje? wg etykiety zawiera 50% kwasu fosforowego i 5 do. 15 "dodecylbenzene sulfonic acid"
Jasne słody nie obniżają tak pH jak ciemne, przez co do jasnyh piw często się kwasu używa, no albo woda ze sklepu może miała najmniej