@arinkao: Tradycyjnie inne nadzienie dają. Im bardziej wstecz tym bardziej nie wiemy jak wyglądały pierogi i wareniki. Historycznie jest legenda, że to w Kijowie polski duchowny kupił od mongolskiego kupca i rozdał je biednym, a przy okazji tak przyniesiono pierogi/wareniki do Europy. Nowoczesna forma pierogów była znana zarówno w Polsce jak i w Ukrainie, ściśle ruskie pochodzą z Galicji, jak i wareniki z takim samym farszem, ale kto je wymyślił jest
O pochodzenie pierogów już widziałem kłótnie w necie, a ja traktuję polskość lub ukraińskość dania jako stan faktyczny, że są od wieków w obu kulturach, a etniczność dania to bełkot.
idź powiedz Grekom że gyros jest turecki albo Turkom że baklava jest grecka ( ͡°͜ʖ͡°)
Grecy mnie pogonią, a Turkom tego nie powiem z powodu ich kultury związanej z kultem noży
@koyot17: Pierwsze jest klasycznie przysmażona na maśle klarowanym z solą. Potem jest podlana czerwonym winem, gdy wyparowało wleciała niewielka ilość sosu sojowego, następnie wody i dusiłam. Gdy wyparowała znowu podlewałam. Dodałam pieprzu. Cebula wyszła kremowa i bardzo dobra, cześć z niej zostawiłam na drożdżówki.
@arinkao @koyot17 ja taki kolor uzyskuje dusząc na maśle i BARDZO małym ogniu. Do pierogów pokrojoną w kostkę, do francuskiej zupy cebulowej w piórka. Takie bardzo powolne duszenie pozwala osiągnąć słodka cebulę o kolorze czekolady mlecznej, a wino czy sos sojowy nie są potrzebne. Kolor daje powolna karmelizacja, słoność odrobina soli, a słodycz wychodzi naturalna z cukrów które ma w sobie cebulą.
@arinkao: Jak byłem mały to nienawidziłem cebuli. Teraz to bym sobie taką jak na zdjęciu rozsmarował na kromce chleba:) Pomysł na cebulę kradnę i jutro na zakupach zakupię winko:)
Pierogi są znane na całym świecie. Od Azji po Amerykę. Robienie z tego dania słowiańskiego to ignorancja.
@JPII: Na świecie pierogi wareniki, dumplingsy, ravioli ect traktuje się jako osobne dania. Myślisz, że przypadkowo pisałem o pierogach i warenikach od momentu poznania ich od kupców azjatyckich?
Cały wykop #!$%@?... Wyborcy Tuska z wykopu, uśmiechnięci, tolerancyjni fajnopolacy, ryją bekę z zamachu na premiera obcego kraju bo jest prawicowcem xD
Ona tu jest gwiazdą bo robiła się prawie godzinę na czerwonym winie półsłodkim, podlewana wodą i sosem sojowym.
#arinkaofood
#gotujzwykopem #foodporn
@arinkao: W sensie pierogi z cebulką? Jeśli dobrze kojarzę, to Ukraińcy mają taką standardową formę podawania wareników.
O pochodzenie pierogów już widziałem kłótnie w necie, a ja traktuję polskość lub ukraińskość dania jako stan faktyczny, że są od wieków w obu kulturach, a etniczność dania to bełkot.
Grecy mnie pogonią, a Turkom tego nie powiem z powodu ich kultury związanej z kultem noży
@Viking-: Były potrzebne, zawierają smak który chciałam osiągnąć.
@JPII: Na świecie pierogi wareniki, dumplingsy, ravioli ect traktuje się jako osobne dania. Myślisz, że przypadkowo pisałem o pierogach i warenikach od momentu poznania ich od kupców azjatyckich?