@ChristianHorner: Jeść ostre, unikać niepotrzebnych produktów aktywujących mTOR i minimalizować te niezbędne, które go aktywują, spożywać więcej produktów blokujących mTOR i żyć tak, by mTOR był częściej blokowany.
@dilven: Jasne. Ogólnie rzecz biorąc, chyba wszystkie istoty żyjące na Ziemi mają mTOR, który reguluje proliferację komórek i wykształciły coś na wzór aktywacji genów na czas dobrobytu i przetrwania. mTOR jest właśnie takim szlakiem, który aktywuje się, gdy jest nadmiar zapasów i można przeprowadzać więcej i szybciej reakcji. To trochę tak jak byś miał balon na wodór i spalał go, a mTOR sprawia, że możesz więcej i szybciej spalać. Oczywiście w
@chlodna_kalkulacja: rany bardzo dziękuje. O większości rzeczy już gdzieś czytałem ale w takiej pięknej skondensowanej formie jest to świetne. Temat jest dla mnie zajebiście ciekawy. Ogólnie większość rzeczy robie: dieta IF + śródziemnomorska, sport, wszystkie te warzywa i owoce które się zawsze przewijają (jagody, orzechy, awokado), dbanie o cere (SPF, retinole), spacery, brak alkoholu itp ale mam 3-4 rzeczy które chyba pora zmienić. Najtrudniej u mnie z rzuceniem palenia i pewnie
@dilven: Dzięki ( ͡º͜ʖ͡º) Badań nie mam ale podobno powinno się wysypiać, bo brak lub niedobór snu działa rzekomo jak stan zapalny. No i melatonina, produkowana w trakcie snu, to silny przeciwutleniacz.
Chodzi tu przede wszystkim o leucynę, która silnie aktywuje ten szlak. Niestety, występuje ona również w soi, soczewicy, pestkach dyni i fasoli. Oczywiście jedząc z umiarem naturalne produkty i w deficycie nic strasznego nie powinno się stać. Z kolei jedzenie jakichś odżywek białkowych, czy to wegańskich czy nie,
@dilven Tylko, to co napisał @chlodna_kalkulacja:, to nie jest do końca prawda. Wszystkie badania prowadzą do tego, że wystarczy po prostu mniej jeść, aby żyć dłużej, nie ważne czego. Być może nawet lepiej jest jeść smaczne/tłustsze i przetworzone dania, ponieważ jest wielu starszych ludzi, którzy dożyli w zdrowiu wielu lat jedząc po prostu to, na co mieli ochotę (ale nie w zatrważającej ilości), o jednym z nich nawet zrobiłem znalezisko, 109
Tylko, to co napisał @chlodna_kalkulacja:, to nie jest do końca prawda. Wszystkie badania prowadzą do tego, że wystarczy po prostu mniej jeść, aby żyć dłużej, nie ważne czego. Być może nawet lepiej jest jeść smaczne/tłustsze i przetworzone dania, ponieważ jest wielu starszych ludzi, którzy dożyli w zdrowiu wielu lat jedząc po prostu to, na co mieli ochotę (ale nie w zatrważającej ilości), o jednym z nich nawet zrobiłem znalezisko, 109 lat
@chlodna_kalkulacja: Mieszkańcy niebieskich stref żyją średnio dłużej, bo tam jest mniejszy wskaźnik ludzi otyłych, w Polsce otyłość u osób +60 lat to ponad 30%, tam pewnie jest to zaledwie kilka procent. Gdyby u nas procent osób otyłych wynosił 5%, to pisałbyś innym, aby zaczęli jeść bigos, bo to wspomaga długowieczność? Wrzucasz badania, w których skorelowana jest znowu otyłość w tym samym stopniu co spożycie żarcia ultraprzetworzonego? Co to ma udowadniać? Nic.
Dzisiaj mija 20 rocznica przystąpienia Polski do UE. Unia realnie zmieniła moje życie. Nie wyobrażam sobie Polski poza UE. Zaplusuj, jesli się za mną zgadzasz.
Badanie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30695053/
#nauka #zdrowie #badania #longevity #dlugowiecznosc #starzenie #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
czyli jakich?
jakich?:D
Chodzi tu przede wszystkim o leucynę, która silnie aktywuje ten szlak. Niestety, występuje ona również w soi, soczewicy, pestkach dyni i fasoli. Oczywiście jedząc z umiarem naturalne produkty i w deficycie nic strasznego nie powinno się stać. Z kolei jedzenie jakichś odżywek białkowych, czy to wegańskich czy nie,
Wrzucasz badania, w których skorelowana jest znowu otyłość w tym samym stopniu co spożycie żarcia ultraprzetworzonego? Co to ma udowadniać? Nic.