Aktywne Wpisy
mymymymy +152
MakaronowyStwor +79
Dziękuję Wam wykopki, że jesteście <3
Garstka która ma odrobinę oleju w głowie, pocieszała i pomagała mi w najgorszych momentach, dostarczała szczerego śmiechu i dobrego humoru, poznałem kilku - nawet IRL i było super.
A pozostałe 90% przynajmniej podbudowuje mi samoocene że jestem inteligentny na ich tle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #takaprawda
Garstka która ma odrobinę oleju w głowie, pocieszała i pomagała mi w najgorszych momentach, dostarczała szczerego śmiechu i dobrego humoru, poznałem kilku - nawet IRL i było super.
A pozostałe 90% przynajmniej podbudowuje mi samoocene że jestem inteligentny na ich tle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #takaprawda
w poniedziałek warzę hazy ipa i chciałem po raz pierwszy bawić się modyfikacją wody, bo nigdy nie byłem zadowolony ze swoich ipek, może właśnie przez zbyt alkaliczną albo złą w inny sposób wodę
niestety moje wodociągi nie udostępniają zawartości minerałów w wodzie, poza tym woda też jest u mnie w mieszkaniu w jakiś sposób zmiękczana/filtrowana, więc wynik i tak nie byłby prawdziwy
szukałem w okolicznych sklepach wody o jak najmniejszej zawartości jonów wodorowęglanowych w rozsądnej cenie i kupiłem w dino 27 litrów wody o składzie:
Ca2+ 42,08
Mg2+ 4,86
Na+ 4,5
K+ 1,2
HCO3- 149,5
Cl- 7,4
SO4(2-) <1,0
F- 0,11
Chciałem też dodać 6g soli epsom po połowie na zacieranie i wysładzanie, o ile uda mi się w poniedziałek to znaleźć w jakiejś lokalnej aptece. Wg kalkulatora dostanę taką wodę picrel.
Są jeszcze jakieś powszechnie dostępne składniki, które mogą poprawić wodę pod Hazy IPA? W necie czytałem, że dodatek wapna gaszonego redukuje wodorowęglany, ale to trzeb całe 30 litrów gotować i dekantować osad, za dużo czasu i energii by zajęło moim zdaniem.
najbardziej się właśnie nią sugeruję i tym co pisał o alkaliczności - że zależy głównie od zawartości HCO3- i nadaje goryczce nieprzyjemne ściągające wrażenie, a takie wrażenie miałem po swojej poprzedniej ipce typu brut.
pisał, że gdy kranówa ma ponad 150 mg/l to należy rozważyć użycie wody butelkowanej, tymczasem jedyna
docelowe 80mg/l i tak jest chyba niewielką ilością, a stosunek siarki do chloru będzie 1:10.
Mierzysz ph przed i po wrzuceniu słodu?
EDIT: ale nie od razu, trzeba im dać chociaż kilka minut na zakwaszenie zacieru.