Poszukuję jakiejś yerby bardzo drobnej, wręcz proszku. Piłem erva mate Schneider i smakują mi takie ale ta ma jakieś patyczki a chce czysty proszek. Jest coś takiego?
@Tony47: taki całkiem proszek to nie będze, ale np. canarias jest bardzo drobny i bez patyków. Takie yerby jak schneider zawsze są z patyczkami, bo bez tego będą zalepiać bombillę i nie będzie się dało pić
@Tony47: Hejka, erva mate Schneider to typowa chimarrão. Ty jedyny rodzaj tak drobno mielonej na mączkę mate. I w swojej definicji ma zawsze niewielką domieszkę gałązek - wszystkie chimy tak mają. Jest to warunkowane praktycznymi względami - niewielka ilość patyczków pomaga utrzymać yerbowy kopczyk w ryzach i pomaga nie zapchać się bombilli. Rozwiązaniem może być zwykłe kuchenne sitko. Możesz chimarrão po prostu przesiać, jak bardzo nie chcesz tych patyczków.
Poszukuję jakiejś yerby bardzo drobnej, wręcz proszku. Piłem erva mate Schneider i smakują mi takie ale ta ma jakieś patyczki a chce czysty proszek. Jest coś takiego?
Rozwiązaniem może być zwykłe kuchenne sitko. Możesz chimarrão po prostu przesiać, jak bardzo nie chcesz tych patyczków.