Wpis z mikrobloga

#yerbamate

Poszukuję jakiejś yerby bardzo drobnej, wręcz proszku. Piłem erva mate Schneider i smakują mi takie ale ta ma jakieś patyczki a chce czysty proszek. Jest coś takiego?
  • 6
  • Odpowiedz
@Tony47: taki całkiem proszek to nie będze, ale np. canarias jest bardzo drobny i bez patyków. Takie yerby jak schneider zawsze są z patyczkami, bo bez tego będą zalepiać bombillę i nie będzie się dało pić
  • Odpowiedz
@Tony47: Hejka, erva mate Schneider to typowa chimarrão. Ty jedyny rodzaj tak drobno mielonej na mączkę mate. I w swojej definicji ma zawsze niewielką domieszkę gałązek - wszystkie chimy tak mają. Jest to warunkowane praktycznymi względami - niewielka ilość patyczków pomaga utrzymać yerbowy kopczyk w ryzach i pomaga nie zapchać się bombilli.
Rozwiązaniem może być zwykłe kuchenne sitko. Możesz chimarrão po prostu przesiać, jak bardzo nie chcesz tych patyczków.
  • Odpowiedz