#mirkowyzwanie No dobra Mirasy, jak wczoraj pisalam przygotowałam w ramach wyzwania nie jedną, a trzy filmowe potrawy. Dziś daję Wam do zgadnięcia film, w którym pojawia się klasyczny Apfelstrudel. W jakim filmie był jedzony?
Wołam również #film i #gotujzwykopem i #pieczzwykopem żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zgadnięcia, ale myślę, że dacie radę bez podpowiedzi.
Zamieszczam również przepis na tę pyszność:
Ciasto: 185 g mąki chlebowej + do podsypywania 60 ml oleju 2 białka 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki soku z cytryny 60 ml ciepłej wody
Nadzienie: 3 kwaśne jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki Skórka z 1 cytryny Cukier według uznania (oryginalnie jest 110 g, ale ja dałam łyżkę) 1 łyżka cynamonu Opcjonalnie: 60 g posiekanych orzechow 60 g rodzynek
Dodatkowo: 115 g roztopionego masła
Wykonanie: 1. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek 2. Do dołka wlej: białka, olej, sól, sok z cytryny 3. Zacznij wyrabiać palcami dolewając po trochu wody, aż składniki się połączą 4. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąka i energicznie zagniataj ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i mięciutkie 5. Przełóż do naoliwionej miski i daj odpocząć pół godziny 6. Jabłka wymieszaj z cukrem, cynamonem i resztą pyszności 7. I teraz najważniejszy punkt programu: blat przykryj obrusem (najlepiej wzorzystym). Rozwałkuj ciasto na obrusie w okrąg o średnicy 60 cm. 8. Podnieś brzegi ciasta i rozciągaj je w dłoniach, najbardziej jak się da. Przez ciasto masz wyraźnie widzieć wzór na obrusie. 9. Przytnij ciasto do prostokąta. Posmaruj roztopionym masłem i jeśli chcesz posyp orzechami. 10. Wyłóż jabłka na jednym końcu ciasta i zaczynając od tego brzegu zwijaj ciasto jak roladę (pomoże Ci w tym obrus). W miarę rolowania smaruj masłem wierzch. 11. Brzegi rolady dokładnie zamknij 12. Przełóż na blach, wierzch posmaruj roztrzepanym i żółtkami 13. Piecz ok. 45-50 minut do złotego koloru, co 10 minut smarując masłem. 14. Po upieczeniu odczekaj godzinę zanim zaczniesz kroic 15. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, ale na nią trzeba poczekać
Mój nie do końca wyszedł, bo zgapilam się ze smarowaniem w środku.
@Karo247 za szybko poszło, zdecydowanie za szybko ( ͡°ʖ̯͡°) @faramka no tego ciasta tak się użyć nie da, bo jest kruche mocno @moll ja też nigdy nie zrobiłam amerykańskiej szarlotki, a jabłeczników różnej maści mam na koncie sporo. Może trzeba zrobić, jabłuszka z działki mam, mogę szaleć (✌゚∀゚)☞
@moll tego strudla z przepisu sobie zrób koniecznie! Pyszności. A ze śmietanką to już w ogóle. Jak sobie w środek wrzucisz jakąś kwaśną odmianę jabłek i jeszcze potraktujesz je odrobinkę cytryną, to się tak pięknie z tym ciastem i śmietanką komponuje, że zjadasz wielki kawał nawet nie wiedząc kiedy xD
Dziś daję Wam do zgadnięcia film, w którym pojawia się klasyczny Apfelstrudel. W jakim filmie był jedzony?
Wołam również #film i #gotujzwykopem i #pieczzwykopem żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zgadnięcia, ale myślę, że dacie radę bez podpowiedzi.
Zamieszczam również przepis na tę pyszność:
Ciasto:
185 g mąki chlebowej + do podsypywania
60 ml oleju
2 białka
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki soku z cytryny
60 ml ciepłej wody
Nadzienie:
3 kwaśne jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki
Skórka z 1 cytryny
Cukier według uznania (oryginalnie jest 110 g, ale ja dałam łyżkę)
1 łyżka cynamonu
Opcjonalnie:
60 g posiekanych orzechow
60 g rodzynek
Dodatkowo:
115 g roztopionego masła
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek
2. Do dołka wlej: białka, olej, sól, sok z cytryny
3. Zacznij wyrabiać palcami dolewając po trochu wody, aż składniki się połączą
4. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąka i energicznie zagniataj ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i mięciutkie
5. Przełóż do naoliwionej miski i daj odpocząć pół godziny
6. Jabłka wymieszaj z cukrem, cynamonem i resztą pyszności
7. I teraz najważniejszy punkt programu: blat przykryj obrusem (najlepiej wzorzystym). Rozwałkuj ciasto na obrusie w okrąg o średnicy 60 cm.
8. Podnieś brzegi ciasta i rozciągaj je w dłoniach, najbardziej jak się da. Przez ciasto masz wyraźnie widzieć wzór na obrusie.
9. Przytnij ciasto do prostokąta. Posmaruj roztopionym masłem i jeśli chcesz posyp orzechami.
10. Wyłóż jabłka na jednym końcu ciasta i zaczynając od tego brzegu zwijaj ciasto jak roladę (pomoże Ci w tym obrus). W miarę rolowania smaruj masłem wierzch.
11. Brzegi rolady dokładnie zamknij
12. Przełóż na blach, wierzch posmaruj roztrzepanym i żółtkami
13. Piecz ok. 45-50 minut do złotego koloru, co 10 minut smarując masłem.
14. Po upieczeniu odczekaj godzinę zanim zaczniesz kroic
15. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, ale na nią trzeba poczekać
Mój nie do końca wyszedł, bo zgapilam się ze smarowaniem w środku.
@Dorciqch: to jakby American Pie, ale jednak nie XD #pdk
Kurna, tyle robię szarlotki, a takiej nigdy nie zrobiłam...
@faramka no tego ciasta tak się użyć nie da, bo jest kruche mocno
@moll ja też nigdy nie zrobiłam amerykańskiej szarlotki, a jabłeczników różnej maści mam na koncie sporo. Może trzeba zrobić, jabłuszka z działki mam, mogę szaleć (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
zablokuj sobie i nie ogladaj jak nie pasi
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora