Wpis z mikrobloga

Się nie pochwaliłem wcześniej, jakoś zapomniałem. Taki smaczny prezent dostałem od swojego #rozowypasek na #walentynki2014.

Wyszły pyszne stejki. Trafiła w sedno. Przez żołądek do serca, jak najbardziej aktualne. #gotujzmikroblogiem

A jak je robię?

Takie medium to 3,4 minuty na stronę na bardzo gorącym oleju, przewracając z 2 razy. Tak wiem, muszę sobie kupić patelnie grillową. Sól i pieprz dopiero na końcu, jak są gotowe. A dobrze po smażeniu zostawić je na gorącej patelni na 10 minut, wtedy kruszeją. Obrócić po każdej minucie na drugą stronę. Nie można kłaść na słabo rozgrzany olej bo się wysuszą. Nie można przykrywać, bo się uduszą. Jak wam olej tryska to przykryjcie patelnię szmatką lub ręcznikiem papierowym. Technikę oczywiście doskonalę, bo stek zawsze może być lepszy.
źródło: comment_adRKoVggbXnov0z0sHq81L39NbfWBNkI.jpg
  • 11
@goromadska: zamiast w patelni na 10 min, zawin w folie alu, i do piekarnika (jakies 80 C) rowniez ~ 10 min.... sol na koniec nie zadnego sosu / keczupu (ewt. maselko ziolowe) smacznego... kurde jutro se kupuje dobrego rib - eye!!