Aktywne Wpisy
stanley___ +12
biedakwsiowy +3
#kiciochpyta jak to możliwe że mając ponadprzeciętne iq stwierdzone psychiatrycznie przy okazji diagnozy autyzmu mam problem z podstawową matematyką w liceum? testy iq matematyczne idą mi całkiem dobrze, wychodzą mi naprawdę spoko wyniki a na matmie zaćmienie umysłu. Myślałem żeby pójść sobie kiedyś na #politechnika no ale nie pójdę skoro nie kumam matmy. Jak myślicie, jak to możliwe że mając iq wyższe od przeciętnej mam problem z całkowicie przeciętną matematyką w 3
Moim zdaniem była przygodą którą wypaczył biznes i januszerka.
Jak ktoś jest już +30 to pamięta że zaczeło się od piw niepasteryzowanych. Świetna sprawa, kupowales jakiegoś ciechanka ktory był niby normalnym piwem ale te świeże finisze chlebowe, coś pięknego. Potem koncerniaki probowaly nie odpaść w konkurencji i wypuszczaly swoje niepsteryzowane. Troche oszukiwali w procesie jego tworzenia, ale przez walke z ciechanem nawet koncernowe byle co mogło być zwyczajnie świeższe i smaczniejsze.
Potem weszły piwa kraftowe. Dużo ciekawych doznań, ludzie zacyznali eksperymentowac, poznawac nowe smaki. Początki były super, fajna przygoda przez całą kulture piwną.
Te pierwsze AleBrowar Pinta DoctorBrew i kilka innych robiło na prawde fajną robotę.
No ale poniewaz dobrze im szlo i zarabiali pieniążka to weszłą całą gówniana januszerka biznesu. NAgle półki zaroiły się kolorowymi etykietami i zrobiło sie dołownie setki piw nowych. Wyczuli biznes ze mozna #!$%@? przecietne piwo, opakować kraftem i krzyknąć 8zł zamiast 2,50.
Teraz to już i człowiek wiele sprobował i wyścig na "nowe" jest albo wymyślaniem już kompletnych odjazdów gatunkowych albo wlasnie zasranie półek byleczym by podciągnąć się pod regionalny kraft byle zarobić ekstra marżę.
I teraz ja po tym mowie pass, nie chce juz kraftu, znam, nie chce sie nacinać na nowe niewiadomo co... i chce wrocić do dobrego małowymyślnego lagera czy pilsa niepasteryzowanego.... i co? Nie ma już piw niepasteryzowanych prawie! Ciechan to juz wogole poaferach kopyta wyciagnał, bojany nie smakuja wedlug mnie jak ciechany stare. Nie ma nigdzie Perły niespasteryzowanej, łomży niefiltrowanej i niepaster., kormorana niespateryzowanego niewiduje też.
Kaplica. Skończyłoi się wypaczeniem piw kraftowych i zupelnym nziknieciem niepasteryzowanych :/
Ostatnio po tylu latach wchodze do mojego osiedlowego sklepu, biore kuflowe mocne bo 2,89 kosztuje i ma dużo ekstraktu, szczoch ale zawsze lepiej niż sikacz zwykły.... i wzdycham, piwo sie skończyło. W lokalach jeszcze beczki bywają cąłkiem świerze a tak to rewolucja się zesrałą. Przykro.
#piwo #piwowarstwo #pijzwykopem #piwokraftowe
Konrady czeskie pierwsza partia była fajna świeża, teraz lezy na polkach i jest kwaśny. Nie ma co kupować w lokalnym mniejszym sklepie.
A jak masz ochotę na "zwykłe" ale dobre piwo - sprawdź Trybunał Export podwójnie chmielone.
W sensie, że piwa regionalne zaczęły się pojawiać w większych sklepach i to nie tylko w konkretnym regionie, pierwsze poważne zapoznanie z dobrym piwem. Fortuna i Smoki, to już nie wróci. Później wszystko co nie koncernowe zostało sklasyfikowane jako krafty i o ile początek to była rewolucja i coś wspaniałego, tak teraz się prześcigają na dziwności a
moja uwaga jest taka żeby się nie pchać w chmielenie na zimno bo
Ja najbardziej lubię od nich APA, chyba moje ulubione piwko, ale tak naprawdę wszystkie piwka od nich trzymają poziom i są bardzo smaczne