Aktywne Wpisy
Lazurka +355
Czy widzieliście kiedyś, jak wasi rodzice się całują? Albo dają sobie pocałunki na przywitanie/pożegnanie? Jak to wyglądało u Was w domach? Ja przez 25 lat, nigdy nie widziałam nawet jednego pocałunku u moich rodziców. Nie mówiąc już o przytulaniu czy prostym "kocham cię". Nawet spali oddzielnie xD. Za to kłótnie były na porządku dziennym. Stąd może dlatego jestem tak wycofana :/
Jak ja kiedyś byłam w szoku jak zobaczyłam kiedyś u koleżanki
Jak ja kiedyś byłam w szoku jak zobaczyłam kiedyś u koleżanki
OCIEBATON +26
nas czym muszę popracować? no dobór składników. dotarło do mnie, że jak sam kręcę placek to salami jest złym pomysłem. pizza różowej z kozim serem wyszła o wiele lepsza. dwa) kamień musi być czysty. pierwszy placek praktycznie się spalił, nie doczyscilem dobrze kamienia bo pięć gorący i miałem kolejne placki i dół zaczął za szybko łapać, a góra trochę blada. może też pomyślę nad temperaturą kurcze, może zejdę z 400 cm na 350 i przytrzyma ją dłużej. 3) to mąka i eksperymenty. te placki są z 00 Neapoli jakiejś z biedry, zabieram się zaraz za ukręcenie placka z (nie pamiętam już nazwy) ale typowa mąka na pizzę (jest nawet a KMP) w240-270 tylko z takim wiązaniem nie wiem czy nie lepiej by ciasto dojrzewało te 48h, zobaczę.
poniższe wypieki to raczej standard. 2H TO blok, 16H TK blok, 2H TO blok, 4H TO kulki
zdjęcia zostały zrobione "na miejscu" raczej chodziło by mieć porównanie do przyszłych placków, ale jak już mam to myślę, że wrzucę na wykop. proszę się nie czepiać o jakoś i prezentacje xD
#pizza #gotujzwykopem
Te z brokułem to kryminał.
@slackbot no ja nie sądziłem, że to w ogóle wyjdzie bo dla mnie pizza w domu = polska pizza z piekarnika. mama coś tam zaczęła kręcić "lepsze" placki, ale od 2 lat z nimi nie mieszkam to jej pizzę jem raz do roku. a my z różowa lubiłmy zjeść picke na weekendzie, te z pizzeri to drogie i wszędzie niedobre to padło na
generalnie też mi odwaliło, pare lat temu z pizzą, teraz wolę robić coś trudniejszego a rodzina i tak zawsze chce pizze
2h TO blok, 2h TO kule, 24h TK kule, 4H TO kule
Eksperymentuj duzo ale polecam na podstawie wloskiego gastronomicznego yt
taką zrobiłem właśnie z divelli za zaczynie poolish jakies 48-72h fermentacji
Generalnie w piecu kopułowym najważniejsze to ogarnąć temperaturę kamienia i sam piec. Kup sobie pirometr jeśli jeszcze nie masz - koszt
maka divella farina(ta pomarańczowa W240-270)
2h TO blok 2H TO kulki, 24h TK kulki 4H TO kulki
zobaczę co jutro mi z tego wyjdzie