Mam ciasto na dwa placki, leży w lodówce od pięciu dni pod przykryciem. Wygląda dobrze, ale nie wiem czy ryzykować jeszcze pieczenie czegoś z tego. Mąka+woda+drożdże+sól. Ryzykowalibyście? Trochę nie wiem jak rozpoznać czy i kiedy surowe ciasto jest zepsute. Do piekarnika wjechałoby do 300 stopni.
@Tigermass: ooo, no to chyba zaryzykuję. Dziękuję. Wszędzie czytam, że tak 2-3 dni spoko. Ale to ciasto nie wygląda naprawdę jakoś martwiąco szczególnie, więc może rzeczywiście te +2 dni też spoko :)
@Abaddon84: Nawet jak zobaczysz czarne kropki na cieście to dalej jest dobre, to tylko oksydacja. Dopoki nie pachnie zepsuciem, nie ma pleśni to jest git
@kureci_paratko: Tyle ile wyjdzie z kalkulatora. PizzaApp na komórki albo webowe https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ Sporo zależy od maki, hydratacji, czasów i temperatur, rzeczy wpływają na siebie. Osobiście na przykład na Caputo Pizzeria trzymam się około 48h rośnięcia z czego 36h w lodowce przy hydratacji na poziomie 60%
Ten aktor i postać Ghula wg mnie nosił cały serial na barkach. Całość jest bardzo dobra ale jak pojawia się Goggins na ekranie, to zaczyna być jeszcze lepiej. #fallout #seriale
Mam ciasto na dwa placki, leży w lodówce od pięciu dni pod przykryciem. Wygląda dobrze, ale nie wiem czy ryzykować jeszcze pieczenie czegoś z tego. Mąka+woda+drożdże+sól. Ryzykowalibyście? Trochę nie wiem jak rozpoznać czy i kiedy surowe ciasto jest zepsute. Do piekarnika wjechałoby do 300 stopni.
Sporo zależy od maki, hydratacji, czasów i temperatur, rzeczy wpływają na siebie. Osobiście na przykład na Caputo Pizzeria trzymam się około 48h rośnięcia z czego 36h w lodowce przy hydratacji na poziomie 60%