Aktywne Wpisy
oldsox +4
Witam
Powoli zbliza sie czas pozgenac sie ze swoim 23 letnim seatem leonem. Szukam wiec samochodu. Moze ktos cos doradzi by nie siedze w temacie motoryzacji. Kwota to do 100 tysi
Sytuacja:
Roczny przebieg 5 000 km( praca zdalna )
Rodzina 4 osoby
Wymagania:
Bezwaryjny albo chociaz prosty w obsludze naprawie
Na długie lata bo dla mnie to tylko konieczny wydatek
Nie suv( na samo miasto bez sensu)
Benzyna ( j.w)
Troche
Powoli zbliza sie czas pozgenac sie ze swoim 23 letnim seatem leonem. Szukam wiec samochodu. Moze ktos cos doradzi by nie siedze w temacie motoryzacji. Kwota to do 100 tysi
Sytuacja:
Roczny przebieg 5 000 km( praca zdalna )
Rodzina 4 osoby
Wymagania:
Bezwaryjny albo chociaz prosty w obsludze naprawie
Na długie lata bo dla mnie to tylko konieczny wydatek
Nie suv( na samo miasto bez sensu)
Benzyna ( j.w)
Troche
xiv7 +99
W każdym razie zastanawiam się teraz, czy ta smaczna kawa, która wychodzi mi z tego chińczyka może być lepsza? Czy jeśli kupię teraz np. Lelit Anita PL042TEMD (niby promocja - pepper) to uda mi się zrobić lepszą kawę czy to sztuka dla sztuki? Warto?
#kawa
#ekspresdokawy
#lelit
#blitzwolf
rozgrzewasz kolbę i grupę zanim zrobisz espresso?
hmm prawidłowe espresso ma cremę i jeśli oczekujesz innego rodzaju kawy, to może raczej potrzebny Ci przelew a nie kolba?
to porządny sprzęt,
Wcześniej robiłem kawę w aeropressie, czyli leciało czarne espresso, które później rozcieńczałem wodą. W smaku było raz lepiej raz gorzej, generalnie gorzej, choć pamiętam, że raz jakimś cudem
no to git. a tak btw żeby zrobić americano raczej rekomenduje się zaparzenie espresso + dopełnienie wodą z czajnika ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@tom1988: naprawdę nie chciałbyś spróbować z V60? Dripper + filtry to koszt 30 PLN. Wiadomo, że warto mieć czajniczek, wagę i dobry młynek, ale to dalej wielokrotnie mniej niż ekspres ciśnieniowy.
@tom1988: lepszą - niekoniecznie. W ekspresach płaci się za 2 rzeczy: wygodę i powtarzalność. Poprawną kawę można zrobić na tanim sprzęcie, ale jest to trudniejsze, efekty bardziej losowe i nierzadko wymaga to domowych modyfikacji.
Mi chyba ze 2 miechy zajęło nauczenie się robienie poprawnego espresso na naprawdę dobrym sprzęcie, gdybym zaczął z budżetowym chińczykiem to bym się zniechęcił
@tom1988: da się osiągnąć smakowe cuda. Trzeba mieć dobre, jasne ziarna, grubiej je zmielić, niekiedy obniżyć temperaturę do 80st, wydłużyć czas i wtedy faktycznie zaczynają dziać się cuda.