Wpis z mikrobloga

@kierowcaautobusuofficial: toksynę botulinową neutralizuje 10 min w 80C. Co oczywiście nie znaczy, że kiełbasa Twojego starego miała w sobie jad kiełbasiany ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wędliny mają zwykle dużo konserwantów, które blokują bakterie. Wielu ludzi truje się od sałatek warzywnych. Warto dbać o niskie pH - poniżej 4,5.
  • Odpowiedz
@sh7d: @Patres: Jad kiełbasiany wytwarza naturalnie gaz co jest rzeczą normalną przy tworzeniu się kolonii bakterii. Konserwy mają to do siebie że bardzo łatwo widać czy jest dobra czy nie- to znaczy czy nie jest jakaś strona wypukła.
  • Odpowiedz
@lord_xenu: ksenuła, ale dawka śmiertelna jadu kiełbasianego to 1 μg/kg doustnie - przy takiej ilości to tych bakterii wystarczy ze będzie minimalna ilość i wypierdzą maluci bąbelek którego nawet nie zauważysz
  • Odpowiedz