Wpis z mikrobloga

Jak jakiś lek jest metabolizowany w wątrobie to produkty spożywcze obciążające wątrobę mogą powodować , że ten lek będzie wolniej metabolizowany i dłużej się utrzyma w organiźmie. Prawda czy fałsz?

I alegorycznie jeśli jakiś lek jest metabolizowany w surowicy krwii to co może sprawić, że będzie wolniej metabolizowany?

Pominmy dla celów dyskusji takie czynniki jak postać leku sposób podania itd.

#medycyna #farmakologia
  • 3
@alteron: wydaje mi się że od razu jest formą czynną, chodzi konkretnie o artykaine z dodatkiem noradrenaliny podana przez iniekcje. Tak czysto teoretycznie sobie rozkminiam kiedy się utrzyma dłużej w organizmie, wymyśliłam np przypadek obniżonego ciśnienia krwii (bo wolniej się w ogóle rozprzestrzeni
@Skrobaczka2: zasadniczo kiepski lek sobie wybrałeś do tego typu dywagacji bo z tego co czytam to w większości ten lek podlega hydrolizie w osoczu, a metabolizm wątrobowy to pewnie jakiś % tak naprawdę to co pójdzie dalej do krwioobiegu, bo też podajesz ten lek miejscowo do tkanek a nie do naczynia, dodatkowo właśnie adrenalina też obkurcza te naczynia żeby lek nie uciekł z miejsca podania.
Ale wracając do twoich pytań
1.