Wpis z mikrobloga

Gdzie kupić dobrego steka w #warszawa? Dwa razy kupiłem polędwicę w Lidlu/biedronce i była taka żylasta, że niektórych kawałków nie dało się kroić/jeść (albo ja nie potrafię robić, ale co trudnego we wrzuceniu mięsa na grilla elektrycznego i odczekaniu kilka minut)
#jedzzwykopem
  • 16
@PodniebnyMurzyn: a zależy - jak jakaś klasyczna krowa w stylu jałówki, angusa, hereforda etc. to dobrze siądzie z klasycznym pieprzowym, chimichurri czy garlic butter.

Jak np. wagyu (choć tu raczej bez sosu, ale co kto lubi) to dobrze siada z sosami w azjatycka strone na bazie sosu sojowego, mirin, sake itp. czy teryaki - ale to rodzaj mięsa które najlepiej działa samo ze sobą.
@PodniebnyMurzyn: chimichurri, maslo czosnkowe. A jak nie chcesz robic masla to sosik czyli jak juz stek gotowy to ogien na minimum, patelnie ustawiasz pod kątek trzymajac raczke i dodajesz maslo i mase siekanego czosnku i tym polewasz steka az maslo zacznie ciemnieć. Czyli stek gorna czesc patelni z dala od ognia i dol patelni gdzie splywa maslo z czosnkiem