Wpis z mikrobloga

Po raz drugi robiłam pizzę RS (tzn ciasto) i po raz drugi wyszło #!$%@?. Pięć razy sprawdzałam, czy tam jest 5 łyżek oliwy, ale jest. Przez tę oliwę ciasto zrobiło się ciężkie i nie wyrosło. Chyba muszę zajrzeć do jakichś poważniejszych źródeł :]

#gotujzwykopem #gotujzgugasem
  • 27
  • Odpowiedz
@gugas: ja daje 3 łyzki normalnego oleju roslinnego, w sumie wszystko już robię na oko, widzę czy ciasto ma odpowiednią "konsystencję"

drozdze z wodą i odrobiną cukru rozpuszczał łyżeczką w ciepłej wodzie az całe się rozpuszczą i nie czekam aż coś tam wysatrtują, od razu dolewam do mąki, wyrabiam ciasto, stawiam do cieplego na 45min i tyle
  • Odpowiedz
@mafiozorek: teraz użyłam akurat zwykłej tortowej. Ja też znam wersję z oliwą w małej ilości albo w ogóle jako składnik opcjonalny, tym bardziej te 5 łyżek mnie zdziwiło.
  • Odpowiedz
@gugas: a jak wyrabiasz ciasto z tych proporcji to odchodzi ci potem ładnie od miski i zbiera wszystko (tak że miska jest czysta prawie) jak wyrabiasz w niej?
  • Odpowiedz
@gugas: Powiem Ci, że robiłam już z kilku przepisów i trafiłam na przepis tego gościa od siemanko w mojej kuchni. Jakoś zmusiłam się do wysłuchania i to było najlepsze ciasto do tej pory.
  • Odpowiedz
@Logan00: wyrabiam na stolnicy. Ładnie odchodzi i jest odpowiedniej lepkości, ale od razu widzę że jest za ciężkie. Już wcześniej wiedziałam, że nie urośnie
  • Odpowiedz
@gugas: to nie wiem :<

ja dzis robilem ciasto na swoje "paszteciki" z grzybami w środku i zawsze działam na oko i mi wychodzi fajne

ja przesiewam zawsze mąke, mam takie cos: http://pili.nazwa.pl/kuchniacaroline.pl2/wp-content/uploads/2012/08/P8250194.jpg ono ma 300g i zawsze biorę to całe mąki, do szklanki takiej zwykłej (250ml) wkruszam drożdze (1/4 kostki 100gramowej), trochę cukru, zalewam ciepłą wodą do końca szklanki i rozmieszam az się rozpusci, do mąki daję łyżeczkę soli, potem
  • Odpowiedz
@ZdzisiuWiesiu: Ciasto nie wyrasta i jest zakalcowate. Przeczytałam kilka razy, żeby się upewnić, że o niczym, nie zapomniałam :] cały czas jestem przekonana że to wina kosmicznej ilości oliwy.

@kaef cho no tu, weź doradź jakiś porządny przepis
  • Odpowiedz