@DenNarcoSmurfen: Z tym że tym do codziennego użytkowania naostrzysz, nie zrobisz tego super, ale chleb pokroisz i zaciąć się możesz, no i szybko się stępi. ( ͡°͜ʖ͡°) Jak chcesz coś naprawdę ostrego to pewnie że kamień, ale kamieniem trzeba umieć ostrzyć, a tu nie ma żadnej filozofii.
@Mirkoncjusz: No to podejrzewam że albo mało gotujesz, albo przyzwyczaiłeś się do tępych noży. Ale jeśli zamierzasz ostrzyć raz na 2 miesiące, to faktycznie nie warto.
@Mirkoncjusz: zależy jakie masz noże. Jeśli japońskie za kilka stów to to się nie nadaje, możesz wręcz zniszczyć taki nóż bo ta ostrzałka ma za duży kąt ostrzenia. Jeśli jakieś zwykle kuchenne za niewielkie pieniądze to może być ale bez szału. Ja kupiłem podobna taidea TG1202 znacznie lepsza od tego badziewia gerlacha i coś tam to ostrzy ale bez szału. Chleb ukroisz potem takim nożem ale nie jest to ostrość taka
#ostrzalka #noze #nozekuchenne #kiciochpyta #kuchnia
Raz przejeżdżasz i wyciągasz brzytwę.
No i na dłuższą metę wychodzi taniej, bo takie ostrzałki jak ta którą pokazałeś ostrzą przez jakieś pół roku.
https://www.euro.com.pl/przybory-kuchenne/chef-schoice-model-220.bhtml
Kup sobie takie coś ja w ciągu dwóch lat kupilem drugą ale używam do ostrzenia nozy w firmie i dziennie z ok 10 razy się ostrzy. A nóż żyleta za każdym razem i bardzo prosto zrobione bez zbędnych kombinacji
Ale jeśli zamierzasz ostrzyć raz na 2 miesiące, to faktycznie nie warto.
Chcę naostrzyć nóż do chleba i to w zasadzie tyle
Ale w takim razie, taka ostrzałka jaką pokazałeś Ci wystarczy.
Choć skoro wcale nie gotujesz, to może po prostu rozważ zakup nowego noża do chleba?
Mam nóż od Fiskarsa od ładnych paru lat. Jest używany tylko do chleba i dzięki temu wcale się nie tępi.
https://www.euro.com.pl/noze-kuchenne/fiskars-1014210-functionalform-noz-do-chleba.bhtml