Wpis z mikrobloga

#stomatologia #dentysta hej, miał ktoś z was ponownie leczony zab kanalowo? u mnie to sie zdarzylo z jednym zebem, ogolnie raz leczyli mi go gdy bylem dzieckiem i drugi raz, juz po studiach. aktualnie zab, pokilku latach znowu zaczal bolec i stomatolog zalecil usuniecie. za drugim razem leczyli mi go pod mikroskopem. czy ktos z was mial podobna sytuacje? zastanawiam sie czy mozliwe jest leczyc zab trzeci raz kanalowo?
  • 20
@SkrytyZolw: mialem robione zdjecie cbct, to jest to gdzie zab jest tak jakby z 3 perspektyw fotografowany? Stomatolog stwierdzil ze stan zapalny jest za eysoko i trzeba rwac. Na tym zdjeciu widac cos takiego czarnego, czarna przestrzen nad korzeniami zeba. Swego czasu bylemkiedsy u ortodontki i powiedziala po zobaczeniu zdjecia pantomorficznegi, trgo calej zuchwy i szczeki ze ta 6 jest zle zrobiona i jest do wyrwania
@SkrytyZolw: na to wychodzi. Ogolnie z tym nie bedzie problemu bo mam za duzo zebow w szczece i tak cos trzeba bylo by wyrwac bo bylo za ciasno. Teraz moze pd razu po wyleczeniu bede mogl zalozyc staly aparat i je przeprostowac.
@szagrat777: są setki badań na ten temat. Tylko szukaj takich aktualnych, a nie sprzed 20 lat.

Jeśli lekarz wykona prawidłowo koronę, z poszanowaniem okluzji, szerokości biologicznej tkanek miękkich, a pacjent będzie dbał o higienę, regularne kontrole i regularne higienizacje, to spokojnie korony służą po 20 lat. A zęby po endo mogą służyć i 40, jeśli są szczelnie odbudowane.
@SkrytyZolw: ciekawe czy mi je robiąc z tego korzystali, bo mi sie wydaje ze albo nie albo wtedy tego jeszcze nie bylo. Tylko przeciez potem musza to jakos wypelnic i z tego co slyszalem tutaj dentysta tez moze zrobic cos zle i za gleboko sie przebic albo za krotko.