Wpis z mikrobloga

Mój drogi Wykopie...

Po wątpliwym i niespodziewanym, ale jednak sukcesie Katawa Shoujo sporo ludzi w Internecie postanowiło stworzyć własne, podobne produkty. Mniej więcej w czasie gdy pisałem TO jednocześnie nawiązałem kontakt z jedną z takich grupek.

Mieli grafików i koderów, ale brakowało im ludzi do pisania. Wysłałem im szkic scenariusza, który oparłem o podobne gry i zapełniłem postaciami z MikroBlogu.

Nie mogę go zaprezentować, bo aktualnie zespół debatuje nad tym, czy go zaakceptować czy nie (szkic spełnia 9 z 14 postawionych wymagań, ale za to wprowadza elementy, które są dość nowatorskie jak przykładowo początkowe problemy z porozumieniem gracza z postaciami posługującymi się nieznanym mu językiem), a także dlatego, że jest na razie w naprawdę bardzo surowym stanie i nadaje się bardziej dla programistów niż typowego czytelnika.

Mimo to, oto ogólny zarys scenariusza.

Oczywiście, nie bierzcie tego do siebie, wykorzystując wasze wizerunki zwracałem uwagę jedynie na pojedyncze cechy, czy dialogi, zamiast na pełnię tego co sobą tu prezentujecie. ;]

tl;dr : taki tam scenariusz do gierki z postaciami z MikroBloga.

------------------------

Bohaterem gry jest młody informatyk pochodzący ze Stanów lub Europy, który jedzie do Japonii, aby w jednej ze szkół zainstalować eksperymentalną sieć komputerową.

Gościu przyjeżdża na miejsce i trafia na dyrektora (w tej roli @Destr0: ) rozmawiającego z ciałem pedagogicznym na temat nieprzewidzianej sytuacji : akurat skończył się rok szkolny, a kilkoro uczniów złożyło podania z prośbami o pozostanie na terenie szkoły.

Gadka szmatka, @Destr0: zgadza się na prośby uczniów, po czym wprowadza bohatera w sytuację :

- szkoła zostaje zamknięta na czas wakacji, ale pozostaną w niej wspomnieni uczniowie, jak również kilkoro osób obsługi, dozorca itp

- bohater ma w tym czasie zainstalować sieć, do czego zostaną mu dostarczone narzędzia

- bohater będzie mieszkał w akademiku razem z uczniami, korzystał z jadalni, a jeśli poczuje taką potrzebę, może się udać do pobliskiego miasteczka

CZEŚĆ I

(dzień 1) :

Rozpakowanie, zainstalowanie się w akademiku, gracz poznaje w ciągu tego dnia niemal wszystkich uczestników historii, czyli :

Obsługa :

- Nauczyciel WF i zastępca dyrektora @Parachutes - olewczy typ, rozmawia tylko o piłce i telefonach. Obśmiewa innych nauczycieli i dyrektora, a uczniów nazywa "osiołkami". Około 22:ej zamyka bramę prowadzącą do kompleksu, w którym znajduje się szkoła i kilka razy gdy gracz wyjeżdża do miasteczka musi się z nim ugadywać o wpuszczenie.

- Szefowa akademika dla dziewczyn @misiafaraona - skłonna do zaczepek i nie tolerująca żadnych pierdół, od początku ma kosę z graczem i zapowiada, że urwie mu j---a gdy go zobaczy bliżej niż 100 metrów od żeńskiego akademika.

- Szef akademika @Bimbermaeister - wszędzie jeździ na rowerze, jako jedyny całkowicie rozumie gracza - obcokrajowca. W szopie za akademikiem pędzi własne p--o.

- Kucharz @bardzospokojnyczlowiek: - wiecznie uśmiechnięty, jowialny typ, wyznaje jakąś dziwną, nieznaną religię mającą związek z bóstwem gotowania. Gotuje proste posiłki dla wszystkich, bywa przyłapywany na dziwnych rytuałach i czytaniu jakieś opasłej księgi spisanej w nieznanym języku, posługuje się sentencjami filozoficznymi.

- Bibliotekarka @gram_w_mahjonga: - przez całe dnie śpi w bibliotece, lub porządkuje książki, nocami wyświetla filmy lub organizuje imprezy, na których bawi się cała obsługa. Przy byle okazji straszy gracza opowieściami typu "szkoła stoi na starym cmentarzu", czy "podobno niektórzy ludzie z pobliskiego miasteczka są demonami".

- Pielęgniarka @batgirl: - szwenda się po całym kompleksie szkolnym, gdy wraca do swego gabinetu, można ją przyłapać na pracy nad jakąś dziwaczną konstrukcją z metalu i plastiku przypominającą człowieka, którą nazywa "Androidusem".

- Misjonarz @kryv: który podróżuje po całej Japonii i za pozwoleniem dyrektora @Destr0: korzysta z jednego z pokojów w akademiku przed udaniem się w dalszą drogę.

Uczniowie :

- Żeński band złożony z @podredowana: @hakuna_matata i @OddaliMiPuzzle - dziewczyny mają ambicje poprawienia swych umiejętności muzycznych i przygotowania się do międzyszkolnego konkursu rockowego. Często się spierają i kłócą o sprawy dotyczące zespołu.

- Przewodniczący najstarszej klasy @stekelenburg: który trenuje do mistrzostw Japonii w piłce nożnej pod okiem @Parachutes

- @Paralotnia: uczeń przedostatniej klasy, który jest w trakcie pisania swego Magnum Opus - książki dotyczącej rytuałów demonologicznych z epoki feudalnej Japonii. Pozostaje w szkole, bo nie chce się rozpraszać.

- @Ryzowy_Potwor: szef szkolnej gazetki z zacięciem do bycia detektywem. Gromadzi informacje do dzieła opisującego historię szkoły. W trakcie swych poszukiwań, jeszcze podczas roku szkolnego natrafił na jakąś mroczną zagadkę i teraz ma nadzieję ją rozwiązać. Przesiaduje dużo w bibliotece.

- @Zioman: uczeń przygotowujący się do turnieju gier. Mało go widać, bo większość czasu spędza grając w swoim pokoju. Dobiegają stamtąd niepokojące dźwięki i inni uczniowie twierdzą, że chyba niekoniecznie pochodzą one z gier.

- prócz tych ról mam jeszcze kilka do obsadzenia, między innymi ucznia, który nie ma domu, uczennicy z problemami psychicznymi, typowego bad boya, ale na razie ich jeszcze nie rozpisałem. :]

Scenariusz jest podzielony na części, każda po kilka dni, podczas których gracz szwenda się gdzie tylko chce, rozmawia z ludźmi, rozwiązuje zagadki, a także nawiązuje romans z jedną lub większą ilością uczennic/kobiet z obsługi. ;p

(dzień 2-5)

W tym czasie gracz konstruuje sieć (mini gra logiczna), jest uwikłany w historie ludzi, pomaga kilkorgu, zacieśnia znajomości.

Również raz z @batgirl: (pomoc przy zakupach do kuchni dla @bardzospokojnyczlowiek: ) i raz z @kryv: (misjonarz zgadza się pomóc mu w poszukiwaniach brakującego elementu do sieci komputerowej) udaje się do miasteczka. Spotyka tam kilkoro mieszkańców i sprzedawców, trafia na pewne miejsca i zdarzenia, czyli :

- Rozmowa @Kosmas: z @Paralotnia na temat przeszłości miasteczka i legendzie o mieszkających w nim dawniej czarownikach.

- Sklep komputerowy, w którym pracuje @steemm: znający absolutnie każdą grę. Gracz jest świadkiem sprzeczki @Stemm z @Zioman: i deklaracji tego ostatniego, że "wszyscy go popamiętają!"

- Sklep muzyczny, gdzie @Krzysiek1203_88: zaopatruje członkinie szkolnej ekipy muzycznej w instrumenty i próbki nowej muzyki. W tym samym sklepie gracz słyszy jak dziewczyny wspominają, że mogłyby sprzedać dusze za zwycięstwo w konkursie muzycznym.

- Piekarnia, którą posiada @PanBulka i w której handluje najwyraźniej nie tylko pieczywem. Gracz widzi jak z jego małego sklepiku wychodzą jakieś postacie w czarnych płaszczach.

- Prócz tego mam jeszcze kilka takich punktów, ale na razie trudno mi je obsadzić. Między innymi jest to włóczący się pijak, weteran wojenny, jakieś młodociane bandziory, przed którymi gracz obroni jedną z uczennic itp, itd.

Generalnie ta część ma za zadanie zaznajomić gracza z otoczeniem i postaciami, a także dostarczyć mu dużo wątków, które w kolejnej części będą gmatwały historię, kazały mu podejrzewać niewłaściwe osoby...

CZĘŚĆ II

(dzień 1)

Noc. Eksplozja, wybuchy, światła, błyski. Gracz wybiega z akademiku i widzi straszliwy obraz - olbrzymia burza rozrywa rzeczywistość na kawałki. Znikają całe jej sekcje, wszędzie pojawiają się jakieś czarne otchłanie, dziury. Gdy wstaje świt okazuje się, że teren szkoły jest odcięty od reszty świata, niektóre jego kawałki (górne piętro szkoły) zniknęły, pojawiły się inne, nowe (baszta wkomponowana w bibliotekę, nad akademikiem dziewczyn wisi jakiś wielki ni to balon, ni to sterowiec).

Kilka postaci zniknęło, pojawiają się nowe, na przykład :

- @bohemot44: - pół człowiek, pół zwierzę początkowo uciekający przed ludźmi, potem wspomagający ich w próbach ratunku

- @Gravedigger: - wiking, mówiący w języku, którego nie rozumie nikt prócz @Bimbermaeister

(dzień 2-5)

Próby ucieczki z dziwnej sytuacji i trafienia do świata zewnętrznego.

Próby rozwiązania zagadki co stało się przyczyną tego poszatkowania świata i tu właśnie eksplodują wątki zebrane podczas części I - pojawiają się oskarżenia (przykładowo że to wina @Paralotnia: który studiował księgi demonologiczne, czy że @batgirl budując swego Androidusa sprowokowała zemstę niebios).

Ostatecznie gracz i kilkoro osób trafia do budowli, cytadeli zawieszonej między światami, w której znajduje się wyjście do realnego świata.

Przygody w jej wnętrzu są elementem trzeciej i ostatniej części gry. Zawierają poszukiwania przewodników ( bard filozof @Shaki ) jak również wypełnienie zadań znudzonego boga - gracza ( @Khaine ).

Tyle... Mam nadzieję, że wam się to spodoba i że nikt nie ma za złe tego, że tworząc swe postacie opierałem się o interakcję z wami. ;]

Nie wiem jak się dalej potoczą losy tego scenariusza, ale istnieje szansa, że przekształci się on w autentyczną nowelę graficzną.

#poprostujester #piszzwykopem #gry #rpg #japonia
JesterRaiin - Mój drogi Wykopie...

Po wątpliwym i niespodziewanym, ale jednak sukces...

źródło: comment_WibfTY4LO3J2QHpWMabpt1qpITvpLqQ7.jpg

Pobierz
  • 89
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach