Wpis z mikrobloga

Cześć piekarnicze mirki, mam pytanko ponieważ robię już 3 chleb na zakwasie i znowu to samo ( ͡° ʖ̯ ͡°) wychodzą mi strasznie duże dziury wewnątrz chleba i moje pytanie jest co robię źle?
Mąka pszenna 575g
Woda 330g
Zakwas 230g
Wyrabiam ciasto w mikserze około 15min prędkość 2, później składam raz, autoliza 40min, składam kolejny raz, wyrastanie 2.5h, lodówka 16h wypiek w około 200-210 stopniach 35-40min
Robię tez chleby na drożdżach i tam nigdy tego problemu nie miałem, zakwas mam około dwu tygodniowy. Dzięki z góry za pomoc
#chleb #chlebdomowy #kiciochpyta #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
źródło: comment_1644346056OiVOANbmfotxQcivykfOFn.jpg
  • 5
@dudustd 15 minut w mikserze? Starczy po 3 na pierwszej i 3 na drugiej. Odstawianie na autolize nie jest potrzebne przy takim mieszaniu, ale jak koniecznie chcesz to najpierw zmieszaj wszystko bez soli do postaci postrzępionej masy i odstaw na ok godzinę a potem dodaj sól i kontynuuj. A jak z takiej ilości zaczynu wyrasta tak słabo to widocznie zakwas nie jest zbyt zdrowy. Odśwież go sobie 1:1:1 zakwas:mąka:woda przez jakieś 12g