#serowarstwo pytanie nooba, probuje zrobic parmezan ale zapomnialem o dodaniu bakterii termofilnych... ser jest juz po prasowaniu, teraz mialem robic solankę.... co sie stanie jak dam do solanki i go odstawie tak jak jest w przepisie ? wyjdzie mi cos z niego jeszcze ?
@przemd11 Jakiś ser Ci z tego wyjdzie, ale nie wiesz jakie bakterie tam się namnożą. Ja bym robił dalej i sprawdził za parę miesięcy co wyszło ( ͡º͜ʖ͡º)
@przemd11: tzn nie dodales zadnych bakterii? Jak byl pasteryzowany to wydaje mi sie, ze nic z tego nie bedzie, ch0viaz moze jakies bakterie w mleku zostaly, pytanie czy te pożądane
@przemd11: jeśli nie pasteryzowałeś to na pewno Ci coś wyjdziem - pewnie nie będzie to już koryciński z uwagi na ilość wody w skrzepie, ale coś żółtego powinno wyjść. Sam nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia, ale jak na razie żaden ser - nawet jeśli nie wyszedł zgodnie z oczekiwaniami - nadawał się do spożycia. Więc zawsze zostawiam. Ostatni śmierdział niemiłosiernie po zakażeniu bakterią czerwonej mazi i poza smrodem to nie było
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link