Wpis z mikrobloga

@paramyksowiroza: żartowałem ;)
IMO, ta kiełba się nie nadaje, lepiej wogole jej nie dawać. I nie wiem czy lubisz żeby bigos był tłusty, ale jak tak to polecam dać pieczone żeberka, oczywiście "obrane" mięso ale pieczone z kością.
  • Odpowiedz
@maegalcarwen: No bo do końca XVIII wieku praktycznie w ogóle nie dodawało się kapusty i bigos był z samym mięsem zakwaszanym octem lub cytryną.
Potem zaczęto dodawać kapustę i tzw. "Bigos z kapustą" stał się tym, co obecnie znamy pod nazwą "Bigos staropolski", co jest zabawne samo w sobie.
A potem proporcje zaczęły się zmieniać.
Jeszcze w "Kucharzu Warszawskim" z 1889 roku jest podział na bigosik i bigos z kapustą
paramyksowiroza - @maegalcarwen: No bo do końca XVIII wieku praktycznie w ogóle nie d...

źródło: comment_1634836295M7NvhO0AzOjdCAPKYTTWaJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz