Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo Cześć i czołem, może ktoś się spotkał z podobnym problemem. Otóż prawie rok temu przerzuciłem się na kocioł automatyczny i choć jestem nim zachwycony, to wszystkie uwarzone piwka są z dziwnym drożdżowo mdłym posmakiem pod koniec. Wykluczyłem zakażenia, wydaje mi się że jest to kwestia innego wysładzania niż wcześniej. Gdy robiłem „tradycyjnie” wszystko było ok a teraz po zacieraniu wyjmuje po prostu młuto z gara a zamiast wysładzania zwiększam ilość wody na początku. Jestem prawie pewny że to tworzy właśnie mój problem. Co o tym myślicie ?
  • 11
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gieneq: A jak zrobimy jedno piwo z początkowym 12 blg a drugie z 6 blg, poza tym identyczne to nie będzie różnych smaków? No będą, hmm. Dzisiaj sprawdzam tą teorie wiec zobaczymy

@szaraskarpeta: ale co to ma do rzeczy? Bo rozumiem że sumarycznie ilość wody i surowców jest z grubsza taka sama?