Aktywne Wpisy
jmuhha +2560
Distracted93 +799
Jest i dzban naczelny xD
#tvpis
#tvpis
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Cześć.
Robię w domu piwo z brewkitów i jak narazie mi to odpowiada. Mam pytanie do piwnych Mirków o firmy które najlepiej kupować.
Drugie pytanie czy dodajecie słodu z Wolszytna lub innej gozdawy?
Trzecie - czy cicha jest naprawdę konieczna?
1) takie jakie lubisz, tylko wymień drożdże na inne;
2) jak chcesz dodać słodu, to musisz przejść na zacieranie, inaczej to bez sensu;
3) nie. W zasadzie nie ma czegoś takiego jak "cicha fermentacja". Fermentacja albo jest albo nie, a sugerowanie się "bulkaniem w rurce", pianą lub czasem fermentacji to proszenie się o granaty.
Konieczne jest natomiast całkowite odfermentowanie brzeczki i leżakowanie piwa. A to w praktyce oznacza przetrzymanie go
@1z10: Formalnie nie jest konieczna, można fermentować w wiadrze z kranikiem i rozlewać do butelek, wciskając wprzódy po kostce cukru (2,8g).
Będzie dużo osadu w butelce z powodu braku cichej, ale więcej zostawisz w butelce piwa podczas nalewania.
Ja jednak polecam cichą, natomiast użycie kostek cukru bezpośrednio do butelek przed rozlewem stosowałem i często stosuję, nie widzę przeciwskazań, piwo nie traci na tym.
Polecam
1. ekstrakt praktycznie zawsze jest podobny, może zrobić doskonałe piwo ale ograniczamy do kilku styli. W przypadku piwa brewkitu duża jakość wnoszą dobre drożdże >
Dobre rozwiązanie to kupno ekstraktu, chmielu oraz drożdży osobno
2. j.w
3. Cicha fermentacja służy, odzyskaniu sprawnych drożdży, lepszej klarowności piwa. Ja w przypadku pszenic zazwyczaj omijam cichą
@yam-jan:
To są dwa złe pomysły.
Po pierwsze wokół tego kraniku zbiera się dużo syfu i łatwiej o infekcję.
Po drugie - cukier w kostkach rozpuszcza się powoli i będzie tworzył na dnie butelki mieszaninę o większej gęstości niż piwo, co będzie
Kranik po każdym użyciu należy rozkręcić i przemyć go wraz z uszczelką, po czym uszczelkę wysuszyć, niezależnie co było w wiadrze. Zawsze tak należy robić.
Cukier w kostce nagazowuje piwo tak samo jak rozpuszczony, sprawdzone w praktyce. To jest dokładnie to samo co sypanie miarką cukru do butelek, tyle, że mamy gotowe kostki, one na wcisk wchodzą przez szyjkę,
@Nemrod: Nie dawaj takich rad, można w wiadrze z kranikiem robić burzliwą, można cichą, można rozlewać, ale zawsze bez wyjątku, po takim zabiegu kranik należy rozkręcić i umyć go wraz z uszczelką, uszczelkę wysuszyć i ponownie skręcić.
Parę dni właśnie uszkodziłem (spadło z wodą
@Nemrod:
Nie ucz poczatkujących złych nawyków, jeśli się dobrze nauczy na poczatku to zawsze tak będzie robił
Możesz też go nie używać i dekantować jak człowiek po odfiltrowaniu syfu z dna fermentora.
To samo tyczy się butelek,
Jeśli butelki po nalaniu piwa do kufla od razy wypłuczesz wodą i postawisz do góry dnem w skrzynce to też nie będziesz musiał uzywać NaOH.
@MojWlasciciel: To nie jest prawda, komórki drożdżowe od tak około 4-5 pokolenia coraz gorzej rozmnażają się, mają problemy z pączkowaniem, zaburzona jest ilość młodych komórek, one same mają proces hamowania swojej populacji, dlatego jest przewaga starych komórek, np. gdy przefermentowałeś prawidłową
A ile razy rozmnażają się drożdże w czasie jednego pobytu w fermentorze?
Gdyby to co piszesz było prawdą, to nigdy byśmy nie odzyskali drożdży z browaru w Grodzisku, bo Sadownik to rozmnażał dosłownie od jednego skosu.
Zmiana profilu to równiez zasługa tej liczby
@MojWlasciciel: On brał je pod mikroskop i wybierał młode komórki, gdyby zaś było tak jak piszesz to producenci drożdży dla piwowarów nie mieli by racji bytu
@yam-jan: bo nie mają, tylko piwowarzy
@MojWlasciciel: Wzrost wykładniczy gdy objętość warki jest ograniczona ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nadajesz się kołcza drożdżowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)