Wpis z mikrobloga

@SzympekSzympkowiak: W piekarniku rozgrzanym na 230C robilem.
0,5kg mąki semolina (żółta jest taka), 300ml letniej wody, 8g drożdży, lyzeczka soli albo dwie (zalezy czy wolisz mniej czy bardziej slonawe ciasto), lyzeczka cukru, jakies 15ml oliwy. Mieszasz wszystko razem, jak sie bedzie za bardzo do reki kleilo to posyp odrobina mąki. Odstawiasz na 2-3h, dzielisz na 2-3 czesci w zaleznosci czy chcesz grubsze ciasto czy ciensze. Rozpychasz od srodka do brzegow rekami,
@ZygmnuntIgthorn: może wystarczy, że jest to szynka surowa długo dojrzewająca, która według sztuki kulinarnej nie powinna być poddawana obróbce termicznej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Megawonsz_dziewienc: jest wiele rodzajów pizzy, ale każdą się przygotowuje z zachowaniem odpowiedniego czasu dojrzewania ciasta. Ta "zwykła pizza" to zwykła drożdżówa z byle przepisu z neta
może wystarczy, że jest to szynka surowa długo dojrzewająca, która według sztuki kulinarnej nie powinna być poddawana obróbce termicznej? ( ͡° ͜ʖ ͡°)


@Maldonado: Nie powinna, bo co? Bo parmeńska policja zrobi mi wjazd na chatę? Próbowałeś kiedyś podsmażyć prosciutto, albo dodać na pizzę przed pieczeniem, czy naczytałeś się, że nie wolno i się boisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pancettę można, a prosctiutto
@ZygmnuntIgthorn: Sluchaj, chlopakowi ktos powiedzial, ze jedyna pizza jaka jest to neapoletanska, do ktorej dodajesz 0,2 czy 0,5g drozdzy i spuszczasz sie nad nia 3 dni zanim bedziesz mogl upiec, tylko nikt mu nie powiedzial, ze poza tym jednym wlasciwym stylem, sa jeszcze inne. Tak samo jak skladniki ( ) Znajomy je z bananem i curry - nie pytaj dlaczego, jemu smakuje, mnie bralo na wymioty