Wpis z mikrobloga

  • 7
@NotNull: Robiłem na oko. Ale baza mniej więcej wygląda tak. Ciasto: 600g mąki, 400ml mleka, opakowanie suszonych drożdży 7g, 2 łyżeczki cukru, 2 porządne szczypty soli, 100 g masła. Zaczyn: ciepłe, ale nie gorące, takie żeby nie parzyło w palec, ale jak się go włoży to takie cieplutkie xD mleko około 150ml + drożdże + cukier. Wymieszać, odstawić na 15min. Masło roztopić i ostudzić. Mąka Ok 500g + sól+masło+ zaczyn wymieszać.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hill7: nie wiem, czy to prawilne, ale ja lubię długo smażyć cebulkę z cukrem i dopiero jak jest zrobiona to przywalić na ciacho i czekać, aż zrobi mi się cebularz. Podlaska wersja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@banjo: Certyfikatu nie dostaniesz, ale ważne żeby Tobie smakowało ;). Moja cebulka przez to ze długo stała w lodowce w oleju z makiem i solą straciła moc i po upieczeniu miała delikatny słodki posmak.
  • Odpowiedz