Aktywne Wpisy
ulan_mazowiecki +197
Trzeba mieć nayebane we łbach, by nagle pisać dobrze o Tusku, tylko dlatego, że pisoory tną w chooya. Ile wy macie lat, że nie pamiętacie co PO odwalała?! Nie, nie chodzi o ośmiorniczki tylko całą listę afer. Tylko cymbały nie rozumieją, że polityka to goovno, niezależnie z jakiej opcji. Jeśli zakiast PiSu ma być Tusk i kego banda, to ja pierd... taką zmianę. Więlszość ludzi wam nigdy nie pójdzie na te wasze
deafpool +81
25-letnia polka, streamerka dostała udaru podczas transmisji na żywo. Film na twitterze.
Co mogło być przyczyną? Nie wiem, mogę się tylko domyślać.
https://twitter.com/deZeZed/status/1663855569310973955
#twitch #truestory #rozowepaski #zdrowie #p0lka #niebieskiepaski
Co mogło być przyczyną? Nie wiem, mogę się tylko domyślać.
https://twitter.com/deZeZed/status/1663855569310973955
#twitch #truestory #rozowepaski #zdrowie #p0lka #niebieskiepaski
Jaki zestaw startowy polecacie dla totalnego amatora? Nie chce wydawać fortuny ale jednak chciałbym zrobić coś w smaku lepszego jak siury
To zależy ile blg chcesz mieć startowe. Ja rekomenduje celować w 12-15° startowego, wtedy będzie spoko :)
@dahlem: a ja uważam, że zacieranie to jeden z najprostszych etapów i nie ma co go demonizować - ani nie musisz dbać wtedy przesadnie o sterylność, ani nie trzeba przy tym stać nie wiadomo ile - mojej ostatniej warki nie podgrzałem nawet ani razu przez całą godzinę po wrzuceniu słodów, więcej zabawy jest wg mnie z wysładzaniem, ale
ale to o co mi najbardziej chodziło nadal podtrzymuje
Polecam nie bawić się w ekstrakty tylko wjechać od razu na wysładzanie.
To: https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/zestawy-sprzetowe/jestem-piwowarem-browar-domowy albo zestaw z innego sklepu zawierający to co tutaj. Plus oczywiście garnek który wszystko pomieści. Jak chcesz robić warki 20L to minimum 30L gar. Te zestawy są zazwyczaj bardzo podobne i różnią się tylko logiem sklepu na fermentorze. Polecam zainwestować w zestaw z dwoma wiadrami. Jak będziesz robił 1 piwo to polecam zrobić jakiegoś stouta bo
@dahlem: które, możesz podać?
@olcayn: Dlaczego? Dałem po dwa piwa gościom, którzy warzą z zacieraniem (długi staż). Ja jeszcze przerabiam kegi, więc warzę z ekstraktów i czasem do tego stosuję partial mash i nie byli w stanie odróżnić piwa warzonego z zacierania, od piwa z ekstraktów i tych z partial mash. Największą robotę, robią drożdże i odpowiednia temperatura fermentacji.
@wygibus wyżej w poście napisalem
Mus wg mnie, w co musisz się zaopatrzyć na start przy warzeniu z ekstraktów to:
-dwa fermentory (najlepiej przeźroczyste, będziesz widział co się w nich dzieje), jeden z kranikiem do rozlewu, drugi bez do fermentacji
- garnek najlepiej z 15l, w którym gotujesz jeden ekstrakt z wodą i chmielem
- coś do mieszania brzeczki w trakcie gotowania
- siateczka na chmiel, w której będziesz
@dahlem: umknęło mi, choć BA ekstrakty i nie tylko mają najtańsze
No troche tak troche nie. Ja tam bym zaryzykował stwierdzenie, że przy pierwszym piwie największą robotę robi świadomość, że zrobiło się je samemu.
@olcayn: zgoda, jeśli masz wszystko co potrzeba do uwarzenia piwa, obojętnie czy z ekstraktów, czy zacierania. Mówię nie tylko o sprzęcie, ale bardziej o wiedzy. A na pierwsze piwo najważniejszy jest plan działania, co kiedy i jak, by nie było niespodzianek.
@dahlem: ej ale o co ci chodzi, czemu mnie znowu wołasz? Wyraziłem swoje zdanie, skomentowałeś i nie dyskutuję już z tobą ani OPem. Moje pierwsze warzenie było z zacieraniem, ani nie wyszło 10h zabawy, ani nie wyszło spieprzone więc nie demonizuj.
@cotrza: zupełnie nie, mam zwykły gar z nierdzewki 50l. Wszystkie poradniki pisały o