Wpis z mikrobloga

@rozgotowanymakaron: Za gorąca patelnia. Podstawa to ściągnąć patelnie z kuchenki, poczekać minutę, dwie (zależy jaką masz patelnie i jak szybko wytraca ciepło) i dopiero wtedy wlać jajka, wymieszać (nie na palniku!) i od razu podawać.

@Zetembe ja zawsze dodaje całe jajka. Niby czemu białka miałyby doprowadzić do powstania jajecznicy? Żółtka się nie ścinają?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nioncia: zoltka mają bardziej kremowa konsystencję i nawet jak dasz odrobinę za mało sera, ale nie używasz całych jajek to sos do carbonare wciąż wyjdzie.
@rozgotowanymakaron: dam ci protipa, carbonate jest bardzo ciężko zrobić bez gazu tak, żeby była ciepla a na gazie zrobić tak, żeby jajko się nie ścięło jest prawie niemożliwe.

Bierzesz patelnie o podobnym rozmiarze do garnka, w którym gotujesz makaron. Gdy przelozysz makaron na patelnię możesz ją postawić na garnku i trochę jeszcze dogrzać ale nie trzymaj za długo, bo jajko też może się ściąć