Twardy to był całkowicie nowy czołg, czy użyto do ich wytworzenia elementów czołgów T-72? Gdzieś na reddicie przeczytałem komentarz, że było pół na pół, częśc całkiem nowa, częśc na podstawie starych T-72, to prawda? #militaria #czolgi #pt91 #pytaniedoeksperta #wojsko
@Feeder: @losowynick13: O właśnie o to mi chodziło ( ͡°͜ʖ͡°) ale dlaczego rozróżnia się PT-91 od T-72M1Z(czyli T-72 zmodernizowanych do standartu PT-91)?
@VTRaptor: O, to widzę, że zdania są podzielone. ( ͡°͜ʖ͡°) Sądzilem, że eksportowe Twarde były produkowane od zera, natomiast te, które służą w WP to zmodernizowane T-72.
@losowynick13: Część Twardych służących w WP były zbudowane całkowicie od zera. Nawet można je odróżnić od tych zmodernizowanych T-72 bodajże nieco innym rozłożeniem pancerza reaktywnego i umieszczeniem czujników Obra. Ale jak konkretnie to nie chcę mi się szukać.
@Ikarus_260: PT-91 to czołgi zbudowane od podstaw. Z kolei T-72M1Z to T-72M1 zmodernizowane do standardu PT-91. Oba jednak czołgi są pod wspólną nazwą PT-91. Nie wiemy ile z nich to prawdziwe PT-91, a ile to T-72M1Z. Jest to specjalna dezinformacja, gdyż T-72M1Z mają gorszy pancerz specjalny, nieco inne systemy (nie wszystkie lepsze się zmieściły do środka) w tym system łączności,, większy prześwit, są lżejsze o 700 kg, mają gorsze zawieszenie,
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
#militaria #czolgi #pt91 #pytaniedoeksperta #wojsko
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@Ikarus_260: Część PT-91 było budowanych od zera, a część była modernizowana z podstawy T-72M i M1
Sądzilem, że eksportowe Twarde były produkowane od zera, natomiast te, które służą w WP to zmodernizowane T-72.
Trzymaj jeszcze bonus:
https://www.wykop.pl/wpis/26588683/ewolucja-polskiego-twardego-czyli-planowane-modern/