Wpis z mikrobloga

Czytamy Naturę #66 | Owoce, które się nie psują - Superhydrofobia - Nanotechnologia na ślepotę

Tu film: https://www.youtube.com/watch?v=riZfnPrk7OU
A tu znalezicho: https://www.wykop.pl/link/5554215/czytamy-nature-66-owoce-ktore-sie-nie-psuja-superhydrofobia-slepota/

W 66. odcinku "Czytamy naturę" opowiadam o:

1) 01:01 prostym przepisie na płyn spowalniający psucie się świeżych owoców i warzyw; #technologia

2) 10:45 powierzchniach superhydrofobowych, które wytrzymują drapanie nożem; #fizyka

3) 16:53 fotoreceptorach z nanoczątek złota, które mogą przywrócić widzenie - i to w podczerwieni. #medycyna

Źródła:

1) Jung, S., Cui, Y., Barnes, M., Satam, C., Zhang, S., Chowdhury, R. A., ... & Sassi, L. M. (2020). Multifunctional Bio‐Nanocomposite Coatings for Perishable Fruits. Advanced Materials, 1908291; https://doi.org/10.1002/adma.201908291
2) Wang, D., Sun, Q., Hokkanen, M. J., Zhang, C., Lin, F. Y., Liu, Q., ... & Zhou, Q. (2020). Design of robust superhydrophobic surfaces. Nature, 582(7810), 55-59; https://doi.org/10.1038/s41586-020-2331-8
3) Nelidova, D., Morikawa, R. K., Cowan, C. S., Raics, Z., Goldblum, D., Scholl, H. P., ... & Roska, B. (2020). Restoring light sensitivity using tunable near-infrared sensors. Science, 368(6495), 1108-1113; https://doi.org/10.1126/science.aaz5887

#nauka #liganauki #ligamozmow #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent #conowegownejczer
  • 7
@Harold:

https://onlinelibrary.wiley.com/action/downloadSupplement?doi=10.1002%2Fadma.201908291&file=adma201908291-sup-0001-SuppMat.pdf

Synthesis of coating solution.

The nanocomposite fruit coatings were prepared by dipcoating fruit into the nanocomposite solution.
The solution was synthesized by first, egg white
powder was dispersed into DI water 1:15 (w/v) by a magnetic stirrer for 15 min. After the
mixture was homogenized, the pH of the solution was adjusted to 10 by adding NaOH pellets.
Then, glycerol (30 wt.% of egg white powder) was added, and