Zapraszam do obejrzenia filmu, który nagrałem, z przepisem na croissanty na zakwasie. Mam nadzieję, że zachęcę do innych wypieków niż tylko chleby. #bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
@skotfild: napaliłam się na te krosąty... Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Gdzieś czytałem w komentarzach, że miałeś zakwas 80%. Ja mam aktywny 100%. To będzie miało duży wpływ? Czy po prostu dokarmić go z rana na 80% i będzie git?
@skotfild: a powiedz mi jak zakwas wpływa na smak ? Do tej pory robiłem croissanty na drożdżach i zastanawiam się teraz czy przez zakwas nie wychodzą jakieś kwaskowate ?
@AdiBdg: nie robiłem na drożdżach. Od razu poszedłem w zakwas. Pierwsza próba w całości wylądowała w koszu na śmieci. Drugą partię zjadłem, ale były słabo wyrośnięte i średnie w smaku. Trzecia próba okazała się sukcesem, a na czwartej nagrałem instrukcję. Więcej doświadczenia nie mam.
Mam nadzieję, że zachęcę do innych wypieków niż tylko chleby.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
@Anubis94: robiłem dwa razy. Raz dałem 80%, a tu na filmie 100%. Nie odczułem żadnej różnicy.
Robiłeś też na drożdżach? łatwiej?
jest sporo dobrze technicznie pokazanych filmów, są też crossainty.