Wpis z mikrobloga

Pytanie do ludzi mieszkających/mających mieszkania w nowym budownictwie, niska zabudowa 3-4pietra max.
Czy na ostatnim jest tak mega gorąco jak mówią czy to mity i w nowych blokach juz tego nie ma? (deweloper giełdowy nie jakis januszex)
#nieruchomosci #mieszkanie
  • 19
  • Odpowiedz
Czy na ostatnim jest tak mega gorąco jak mówią czy to mity i w nowych blokach juz tego nie ma?

@xmajami: dużo zależy od generalnego wykonawcy któremu developer zleca prace. Słyszałem opinie, że developer notowany na giełdzie potrafił mieć jedno osiedle super a drugie gówniane - ludzie pisali, że to przez innego generalnego wykonawce.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@xmajami:
Już dawno przestałem wierzyć w brednie typu

Nie jest gorąco

Mam kilku znajomych z mieszkaniami na samej górze i wszyscy płaczą

Spójrz też na ogłoszenia kto sprzedaje???

Przeważnie na samej górze i cena odpowiednio niższa

I ten tekst w ogłoszeniu:

Atutem mieszkania jest że nikt na górze nie tupta

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡
  • Odpowiedz
@ameliniowyguzik: kurczę no właśnie jak patrzyłem to nie było na ost piętrze, a megaaa nie chce się wkur*@#$ włąśnie z tutpaniem z góry i płaczacym bombelkiem xD

ale serio mówisz, z doswiadczenia ze jest lipa nawet w totalnie nowych blokach nie prlowkich?
  • Odpowiedz
Czy na ostatnim jest tak mega gorąco jak mówią

@xmajami: Nie. To o czym mówisz to domena wielkiej płyty i słabej izolacji. W nowych mieszkaniach może tak być jak ktoś ma od południa okna i np ma dużą powierzchnie okien, ale w standardowym mieszkaniu nie powinno być tragedii.

Oczywiście zakładając, że nie ma mostków termicznych, spierdzielonego wykonawstwa a materiały są odpowiednie. itp.
  • Odpowiedz
@xmajami: znany mi blok, dach skośny, pomiędzy jego sufitem a samym dachem spora przestrzeń z otworami wentylacyjnymi po obu stronach bloku, zero problemów. W 30 i więcej stopniach wystarczy tylko wentylator podłogowy i otwarte okna na północ.
  • Odpowiedz
czyli jak nowe bloki i na ostatnim piętrze to lepiej nie od południa

@xmajami: Ja bym brał od południa bo to najlepsza strona. Zwłaszcza północ (na sypialnię) - południe lub południe - zachód tylko zwyczajnie bym wybrał dobrą inwestycję o rzeczywiście podwyższonym standardzie. Rzeczywiście podwyższonym to znaczy nie napis w prospekcie dewelopera i jego zapewnienia a faktycznie użyte lepsze materiały (przysługuje ci do tego wgląd) zwłaszcza jeśli chodzi o izolację akustyczną
  • Odpowiedz
co z tym gorącem w lato? prawda to że nie da się wytrzymać?

@xmajami: z mojego prywatnego dochodzenia wynikało, że w lato jest cieplej, szczególnie jak masz mieszkanie południowe na ostatnim piętrze. Przynajmniej na innym osiedlu u developera u którego zakładałem zakup.
Takie rzeczy rozwiązuje np. klimatyzacja. Bardziej bym się obawiał szczelności dachu, bo najgorzej jak zacznie przeciekać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Znajomy mieszka w nowym bloku na ostatnim 10 piętrze. Ma przeszkloną ścianę od północy i problem z przegrzaniem mieszkania latem u niego nie występuje.
  • Odpowiedz
@xmajami: mieszkałem na ostatnim piętrze w bloku z 2002 roku i było normalnie - porównywałem kiedyś z sąsiadem z dołu i bez różnicy. Teraz mieszkam na środkowym i jest powiedziałbym gorzej bo okna na południe a tam był wschód zachód.
Teraz i tak klima to konieczność powoli a przynajmniej nikt nie tupie nad głową.
  • Odpowiedz
Mieszkałem na ostatnim piętrze w nowym bloku przy ul. Świstackiego 15 we Wrocławiu i było strasznie gorąco! Gdy świeciło słońce w kwietniu przy temperaturze 15 stopni na zewnątrz w mieszkaniu było nie do wytrzymania.
  • Odpowiedz
@xmajami: w lipcu oglądałem mieszkania w jednym z wrocławskich, nowo wybudowanych bloków. różnica pomiedzy temperaturą na ostatnim, a przedostatnim piętrze była wyraźnie odczuwalna (dlatego się nie zdecydowałem na wyższe)
  • Odpowiedz