Wpis z mikrobloga

@Qurvinox ja daję 50g mąki i 50g wody, a mąkę czasem żytnią czasem pszenną co w ręce wpadnie :D mój zakwas aktualnie wchodzi w interakcję z formą do pieczenia xD chyba jest za mocny :D
@kijanka23: @Pisq: @Qurvinox: ja swój robię tylko na mące żytniej 2000, też daję 1:1. Może przyczyną jest to, że przed dokarmianiem, nie wyrzucam części "starego"? Temperatura w domu to jakieś 21-22 stopnie. Pracować, pracuje bo po upływie 12h od dokarmiania zakwas podwaja swoją objętość. Wczoraj chyba pierwszy raz mi wyszły chleby na nim.
@Qurvinox @Szym3kSzym3k

mój wygląda jak trochę gęstsze ciasto na naleśniki ;) jak mam coś na nim piec to biorę tyle ile potrzebuje i resztę wstawiam do lodówki. Jak wiem że się kończy chleb to wyciągam zakwas i karmię rano i wieczorem i rano a potem spokojnie piekę. Zawsze całkiem sporo tego zakwasu zostaje :)