Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Jesli sie zastanawiacie czy prawidlowo przyjmujecie klientow w burdelu to tutaj jak robi to jakas wariatka w uk
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
BUŁA na 4 kebaby:
510 g maki pszennej
370 ml wody letniej
25 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 jajka (jedno do ciasta a drugie do posmarowania bułki)
2 łyżeczki soli
25ml oliwy
jakieś nasionka do posypania (sezam, czarnuszka)
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, wiec można delikatnie dosypać trochę mąki, ale z głowa bo wyjdzie wam gniot. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub dwie (ja wrzuciłem do lodówki na nocne wyrastanie, żeby zaoszczędzić czas następnego dnia i dodatkowo takie bułki są wtedy smaczniejsze). Po wyrośnięciu formujemy z ciasta placek i dajmy mu odpocząć 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180st, smarujemy bułkę rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy jakieś 25 minut do zarumienienia. Po wystygnięciu kroimy bule na cztery kawałki tak jakbyście porcjowali pizzę i na koniec rozbrajany każda z nich. Składając potem kebaba można podgrzać bułkę w piekarniku albo jakimś opiekaczu jeśli macie.
MIĘSKO:
Tym razem zrobiłem kebsa wieprzowego.
Nie podam wam ilości i proporcji bo wszystko robiłem na oko.
Karkówkę i łopatkę kroimy na cienkie plastry około 0,5 cm. Przyprawiamy je: solą, pieprzem, papryka słodka, chilli, curry, czosnkiem, gałka muszkatołowa, ziołami, sosem sojowym, oliwa, jogurtem naturalnym. Tak zamarynowane mięsko odstawiamy na minimum 24h. Następnie szykujemy rusztowanie: 2 cebule kroimy na pół, owijamy je folia alu żeby się nei spaliły. Podstawa to 3 połówki, na które nabijamy 3 patyczki/wykałaczki i nabijamy an nie plastry miesa tworząc kebabowy baton. To wszystko dociskamy ostatnia połówka cebuli na gorze. Mięso piekłem około 2 h w temp 180 st. Mozna je robić na dwa sposoby. Pieczemy i skrajany warstwa po warstwie przypieczonego miesa lub na końcu kroimy całość i potem dopiekamy w brytfance. Podczas pieczenia warto polewać baton wytapiajacym się tłuszczem.
Sosy to czosnkowy i ostry. Żadna filozofia, inwencja twórcza:
Czostkowy: jogurt naturalny, majonez, pieprz, sól, zioła i cukier do smaku.
Ostry: zmiksowane pomidory z puszki, ketchup ostry, sambal oelek, sól, pieprz, cukier do smaku i sok z cytryny ewentualnie.
Jeśli chodzi o warzywa no to wiadomo jak to w kebabie: sałata/kapusta, ogórek pomidor, cebula itd Jak lubicie na bogato to jeszcze jakieś oliwki, feta, papryczka dżalapino xd
Życzę udanego pichcenia i wołajcie jak zrobicie kebsa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kuchcikmorski #gotujzwykopem
Albo czy kiedyś zdarzyło się że kupiłeś/dostałeś nieświeże jedzenie i cała załoga się struła?