Wpis z mikrobloga

@Matixrx: szukasz przepisu dobrego, czy szybkiego?
Chleb na zakwasie potrzebuje więcej czasu niż na drożdżach. Jak chcesz szybki chleb to nie będzie naprawdę smaczny. Tylko długa i wolna fermentacja uwolni dobry smak chleb.
Podobnie jest z pizzą, daj 25g drożdży na pół kg mąki, a zjesz ciężkostrawny wyrób pizzopodobny. Daj 0,5 grama drożdży na kg mąki i fermentuj w lodówce 24-48 h, a zjesz dobrą domową pizzę.
@Matixrx: Robiłem mniej więcej tak:
- 250 ml wody
- 100 g dokarmionego 12h wcześniej zakwasu żytniego
- 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru (użyłem demerara)
- 2 łyżeczki soli
- 450 g mąki pszennej typu 550

Wymieszałem widelcem aż ciasto było w miarę jednolite, potem ugniatałem rękami przez 15 minut, zrobiłem kulkę i umieściłem w natłuszczonej misce. 2,5 godziny później ciasto mocno już urosło, więc wyłożyłem je na