Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Walczę z pierwszym chlebem na zakwasie. Najbardziej jasny był przepis z YT https://youtu.be/NwsTxK1Xmqk

Zakwas dwutygodniowy aktywny, na mące żytniej pytlowej 720.
Wystartowałem z zakwasem, mąką i wodą w proporcji 1:2:2. Po 8h zaczyn podwoił swoją objętość.
Wymieszałem mąkę pszenną 750 i wodę. Po 2 godzinach połączyłem z zaczynem i dodałem sól.

W momencie jak dochodzi do składania jest problem - ciasto nadal jest klejące, 4 składania i bez zmian. Cały czas przywiera i klei się do rąk. Kwestia zakwasu czy użyłem za mało mąki? Trzymałem idealne ilości jak na filmie.

#bojowkapiekarska
  • 13
@pomocnydobromir: kwestii jest kilka:
- każda mąka pochłania inną ilość wody, wiec lepiej jest dodawać mąki na oko
- ciasto powinno być dość klejące, ale na tyle, żebyś ty sobie z nim dał radę. Im będziesz miał większe doświadczenie tym będziesz mógł iść w wyższą hydracja
- nóż cukierniczy albo zwykła szpachelka to przydatne narzędzie... jak sytuacja jest zła to ratuje dupę :)
- ciasto musisz porządnie wygnieść przed jakimkolwiek składaniem.
@pomocnydobromir: tu masz instrukcję, którą nakręciłem
https://www.wykop.pl/wpis/48714301/nagralem-film-z-instrukcja-jak-upiec-chleb-na-zakw/
Jak nie masz doświadczenia to zmniejsz ilość wody o 50 g.
Dwie godziny autolizy do długi dość długi czas, jeśli miałeś ciepło w pokoju i dałeś ciepłą wodę to enzymy zaczęły rozkładać Ci siatkę gkutenową.
Niestety przy chlebach na zakwasie trzeba nauczyć się obserwować ciasto i nie można patrzeć sztywno na czasy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mimo tej sytuacji z klejącym się ciastem i upierdliwym przepisem udało się. Chleb wyszedł idealny. Zacząłem wczoraj o 9:00, dziś 5:00 wyciągnąłem z piekarnika. Piekłem go w naczyniu żaroodpornym i spiekłem skórkę za mocno. Ale sam chleb jest idealny. Przepis bardzo wymagajacy, ale jako następny spróbuje ten co nakręcił @skotfild.

Czy używać nadal naczynia żaroodpornego czy jednak zmienić na garnek rzymski?

Czy koszyk do wyrastania chleba jest przedmiotem "must have" czy
@pomocnydobromir: gar rzymski lub żeliwny lepiej oddają warunki panujące w piecu chlebowym. Głównie dlatego, że te naczynia wychładzają się dość wolno po otwarciu piekarnika. Jeśli po porażkach się nie poddasz i planujesz piec regularnie to warto zainwestować w naczynie i koszyki do garowania.
Koszyk ratanowy przepuszcza powietrze, dzięki temu chleb oddycha, nadaje również kształt chleba. W zasadzie nie jest niezastąpiony bo możesz durszlak wyłożyć ściereczką i też będzie dobrze.
Opisz mi
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skotfild: sorry za zwłokę, ale nie miałem ostatnio czasu. Zakwas prowadzę już że trzy tygodnie. Codziennie lub co dwa dni o 23:00 go karmię. 20g lub 50g wody i mąki żytniej 720. Bardzo ładnie rośnie i jest non stop aktywny.

Wczoraj zacząłem robić z Twojego przepisu, dziś piekłem. Żonie bardzo smakował, lepiej niż z tego przepisu z YT.( ͡° ͜ʖ ͡°) mi czegoś jednak brakowało;)

Zakupiłem koszyk
@pomocnydobromir: ech... Zawsze to samo... Wszyscy, których zapytam jak prowadzą zakwas piszą ile dają wody i mąki, ale nigdy do jakiej ilości zakwasu. Jest różnica, jeśli dasz po 50 g wody i mąki do 10 g zakwasu, a do 1 kg zakwasu.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skotfild Opisałeś dość konkretnie i nie wiem co zrobić ze swoim zakwasem, wg mnie jest aktywny bo rośnie po każdym karmieniu, mam go około 500g. Zacząć robić nowy zakwas czy dać mu szansę i karmić go w stosunku 1:1:1? Czyli biorę tego zakwasu 50g, dodaje 50g mąki, 50g wody? Po 12h znowu biorę 50g zakwasu, dodaje 50g mąki i 50g wody?