Aktywne Wpisy
analboss +96
#nieruchomosci #warszawa #przemysleniazdupy
Czemu nikt w Polsce nie rusza RODów?
Przecież to są grunty w centrach miast, które służą garstce emerytów.
Nawet nie chodzi o to żeby je zabrać i koniecznie betonować budując tysiące mieszkań,
ale można z nich równie dobrze zrobić parki dostępne dla wszystkich, a nie jakieś zamknięte księstwa udzielne dla wybranych z ujemną wartością dla innych,
bo co najwyżej można tam poczuć zapach palonych liści i libacje bezdomnych.
A
Czemu nikt w Polsce nie rusza RODów?
Przecież to są grunty w centrach miast, które służą garstce emerytów.
Nawet nie chodzi o to żeby je zabrać i koniecznie betonować budując tysiące mieszkań,
ale można z nich równie dobrze zrobić parki dostępne dla wszystkich, a nie jakieś zamknięte księstwa udzielne dla wybranych z ujemną wartością dla innych,
bo co najwyżej można tam poczuć zapach palonych liści i libacje bezdomnych.
A
fhgd +642
Zakwas dwutygodniowy aktywny, na mące żytniej pytlowej 720.
Wystartowałem z zakwasem, mąką i wodą w proporcji 1:2:2. Po 8h zaczyn podwoił swoją objętość.
Wymieszałem mąkę pszenną 750 i wodę. Po 2 godzinach połączyłem z zaczynem i dodałem sól.
W momencie jak dochodzi do składania jest problem - ciasto nadal jest klejące, 4 składania i bez zmian. Cały czas przywiera i klei się do rąk. Kwestia zakwasu czy użyłem za mało mąki? Trzymałem idealne ilości jak na filmie.
#bojowkapiekarska
- każda mąka pochłania inną ilość wody, wiec lepiej jest dodawać mąki na oko
- ciasto powinno być dość klejące, ale na tyle, żebyś ty sobie z nim dał radę. Im będziesz miał większe doświadczenie tym będziesz mógł iść w wyższą hydracja
- nóż cukierniczy albo zwykła szpachelka to przydatne narzędzie... jak sytuacja jest zła to ratuje dupę :)
- ciasto musisz porządnie wygnieść przed jakimkolwiek składaniem.
https://www.wykop.pl/wpis/48714301/nagralem-film-z-instrukcja-jak-upiec-chleb-na-zakw/
Jak nie masz doświadczenia to zmniejsz ilość wody o 50 g.
Dwie godziny autolizy do długi dość długi czas, jeśli miałeś ciepło w pokoju i dałeś ciepłą wodę to enzymy zaczęły rozkładać Ci siatkę gkutenową.
Niestety przy chlebach na zakwasie trzeba nauczyć się obserwować ciasto i nie można patrzeć sztywno na czasy.
https://www.youtube.com/watch?v=0DYofiOOcVY
Czy używać nadal naczynia żaroodpornego czy jednak zmienić na garnek rzymski?
Czy koszyk do wyrastania chleba jest przedmiotem "must have" czy
Koszyk ratanowy przepuszcza powietrze, dzięki temu chleb oddycha, nadaje również kształt chleba. W zasadzie nie jest niezastąpiony bo możesz durszlak wyłożyć ściereczką i też będzie dobrze.
Opisz mi
Wczoraj zacząłem robić z Twojego przepisu, dziś piekłem. Żonie bardzo smakował, lepiej niż z tego przepisu z YT.( ͡° ͜ʖ ͡°) mi czegoś jednak brakowało;)
Zakupiłem koszyk
11:00 mieszam
Poczytaj moje wypowiedzi pod powyższym linkiem.