Wpis z mikrobloga

Boli mnie i dziwi, że Polacy po 89r. stopniowo zaczęli odwracać się od Boga. Tyle lat pod butem komunistycznego, bezbożnego diabła - a mimo to trwaliśmy w wierze, na przekór ruskiemu. 20 lat po oswobodzeniu już prawie sami ateiści. Smutne. #katolicyzm #bog
  • 11
  • Odpowiedz
@ZAPACH_STARCA: ale dlaczego cię to boli? Wydaje mi się, że jednak kwestię wiary powinno się zostawić każdemu z osobna, na sobie samym. Jeśli ktoś sie oddalił to chyba nawet lepiej- skoro nie wierzy/nie jest w stanie wytrwać to lepiej się do tego przyznać niż strugać hipokrytę.
  • Odpowiedz
@hellyea: Prawda, ale po prostu zależy mi na bliźnich. W Bogu widzę zbawienie, stąd smutek.

@sayane: Jeżeli ktoś faktycznie przemyśli sprawę i bliżej mu do innego światopoglądu, to ok. Tyle, że często młodzi odwracają się od Boga, bo jest to modne.
  • Odpowiedz
@jigsaw96: xD

@ZAPACH_STARCA: a może nie chcesz/nie potrafisz dostrzec głębszych powodów za tym stojących? Znam sporo ateistów i ateistek i żadna z tych osób nie porzuciła wiary "bo jest to modne". Często się mówi, że to teraz modne ale spotkał ktoś taką osobę w ogóle która odrzuciła by wiarę "bo to modne"?
  • Odpowiedz
@ZAPACH_STARCA: ty widzisz, inni jak widać nie, więc nie ma się co o nich martwić, bo to do nich nalezy decyzja co jest im do zycia potrzebne i jakie wartości nimi kierują. Ja na przykład jestem kompletnie niewierząca, w sumie od zawsze, tylko jako dziecko musiałam do tego dojść, gdyż jak wiadomo wiara została mi "narzucona" jako coś oczywistego [religia w szkole, komunie etc.] i chwila minęła zanim sama wyrobiłam
  • Odpowiedz
ZAPACH_STARCA to straszny trolling, ale mam to w dupie. Jestem neofitą, a byłem maxymalnym hejterem Boga. To wspaniałe uczucie, nie być więcej #!$%@?ą Moskwy. :)
  • Odpowiedz