Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tptak: żaden nie jest nowy;-) mam je już długo, ale nie zawsze czas, żeby piec 4 chleby. Po pierwszej rundzie trzeba trochę schłodzić piekarnik, bo w rzymskich piecze się od zimnego
@dyniel: czemu w zimnym? Chleb wkład się do gorącego naczynia. Zawsze nagrzewam gar rzymski lub żeliwny do 240 stopni przez 60 min i dopiero wkładam chleb. Chleb musi mieć dobrze nagrzane.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skotfild: ja gdzieś przeczytałem, że należy piec od zimnego i tego się trzymam. Po pierwsze chleb wyrasta przez noc już w garnku. Wyciągnięcie go rozpieprzy go doszczętnie. A włożenie zimnego garnka do nagrzanego piekarnika rozpieprzy garnek
@dyniel: tak piszą tylko na opakowaniu od gara rzymskiego. Przez rok regularnie piekłem w garze rzymskim, zawsze nagrzewałem go do 240 stopni i dawałem chleb do środka, nigdy nie pękł. Teraz przerzuciłem się na gar żeliwny. Do wyrastania chleba zaopatrz się w koszyki ratanowe.
Rozumiem, że chleb wyrasta u Ciebie w garze w lodówce?
Mógłbyś pokazać kromki chleba po przekrojeniu?