Wpis z mikrobloga

CHUTNEY Z CZERWONEJ CEBULI NA WINIE Z TYMIANKIEM

W nawiązaniu do poprzedniego wpisu jest to drugi przepis z trzech na przetwory w ramach #mirkowyzwanie

- 5 kg obranej czerwonej cebuli
- 330 g cukru
- 100 g oleju
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 160 ml octu jabłkowego
- 200 g miodu
- 10 g suszonego tymianku
- 5 g mielonego pieprzu kolorowego
- 3 g soli

Cebulę pokroić w średnią kostkę, cukier skarmelizować w garnku na ciemny kolor, dodać cebulę, zamieszać, dodać olej i smażyć na małym ogniu do pełnego zmięknięcia. Potem dodać ocet, wino, miód, tymianek i sól. Gotować minimum 30 minut, co chwila mieszając.
Zredukować do pożądanej konsystencji jak na foto. Na sam koniec doprawić pieprzem. Gotującą się masę przełożyć do słoików, jak wieczka się wklęsną to nie trzeba pasteryzować.

#gotujzhannah <- do obserwowania, wracam do postowania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #cotahannah #mirkoprzepisypl #przetwory
H.....a - CHUTNEY Z CZERWONEJ CEBULI NA WINIE Z TYMIANKIEM

W nawiązaniu do poprzedni...

źródło: comment_RuTuE14ZGT6loYRfsLiZLlefFHuBqCYP.jpg

Pobierz
  • 18
@Hannahalla ja tak serio 1mm x 1mm, ze sie robi się serio taka marmolada. Do burgerów mega. Właściwie to bardziej funkcjonuje jak sos. O ile samo jest takie słodkaqe skarmwlizowane, to na drugiej patelni można minimalną ilość cebuli zostawić i zezłosić. Nawet takiej zwykłej białej i dodaje się taki fajny smaczek. Do tej białej można też na koniec dodać parę talarków najcieńszych czosnku i też mega