Zestawy degustacyjne #chilizgobim dotarły już do odbiorców i pojawiło się trochę pytań o przepisy na jakiś prosty sos. Przepisów na sosy z chili jest całe mnóstwo: płynne, gęste, z octem, bez octu, z dodatkami, bez dodatków, fermentowane, kiszone, ze świeżych owoców, dojrzewane itd. Ciężko więc odpowiedzieć co się poleca, bo każdy lubi co innego.
Ale akurat wczoraj wieczorem trafiłem na nowy film NOMARTA (szanuję w opór tego Pana :D), w którym razem z jakimś paprykowym świrem (też wam wygląda jak typowy Wykopek??? :P) pokazują jak zrobić na szybko podstawowy sos. Największą zaletą ich przepisu jest jego prostota - nie wymaga wielu składników i można go zrobić praktycznie w pół godziny. Jeżeli ktoś nigdy nie robił żadnego sosu polecam zobaczyć.
Kilka rzeczy, które bym zmienił w tym sosie: -ocet jabłkowy zamiast octu spirytusowego i mniejsza ilość octu (ale ja nie lubię smaku i zapachu octu i większość sosów robię praktycznie bez octu), dodałbym też trochę soku z cytryny, - cebulkę i czosnek podsmażyłbym najpierw na oleju (nie spalił, ale zeszklił), - większość dobrych blenderów (ja używam akurat blednera w Thermomixie) poradzi sobie spokojnie z pestkami, wystarczy kilka minut dłużej blendować. Plusem jest to, że nie trzeba przecierać przez sitko (ciężka robota) i sos ma więcej ciała, jest bardziej treściwy i ostrzejszy rzecz jasna, - odparował jeszcze bardziej sos, żeby był gęsty (konsystencja keczupu), ale to moja osobista preferencja, - nie używał rękawiczek przy krojeniu Habanero ;P Rękawiczki zostawiłbym na krojenie czegoś serio ostrego :D
Ale poglądowo filmik jest bardzo w porządku i zachęcam do zapoznania się ;)
@gobi12: Laik jestem i oprócz zwykłej papryki żółtej, zielonej, czerwonej nigdy nie szukałem innych po biedronkach i lidlach. Stąd też moje pytanie, gdzie mam szukać stacjonarnie w sklepach takich papryczek jak habanero, pepperoni i ewentualnie innych bardziej egzotycznych, jakieś Carrefoury itp. ?
Po obejrzeniu tego filmiku poczułem w sobie zew do bawienia się w robienie sosów (ʘ‿ʘ)( ͡°͜ʖ͡°)
@spidero: Praktycznie wszystkie oglądam ;) @Niewiemja: To jest dobry przepis właśnie bez kombinowania i na szybko ;) @ajfrost: Zestaw był świeżych papryczek, a nie sosów ;P I niestety już się zestawy skończyły :/ @Stalowypecherz: W 4 dni zjadłeś cały zestaw, że chcesz kolejny? ;D Bo mam na wysyłkach, że kurier 11 dostarczył do Ciebie :D @PajonkMondry: Zgadzam się. Ja jeżeli używam to tylko jabłkowy i w małych
Przepisów na sosy z chili jest całe mnóstwo: płynne, gęste, z octem, bez octu, z dodatkami, bez dodatków, fermentowane, kiszone, ze świeżych owoców, dojrzewane itd. Ciężko więc odpowiedzieć co się poleca, bo każdy lubi co innego.
Ale akurat wczoraj wieczorem trafiłem na nowy film NOMARTA (szanuję w opór tego Pana :D), w którym razem z jakimś paprykowym świrem (też wam wygląda jak typowy Wykopek??? :P) pokazują jak zrobić na szybko podstawowy sos. Największą zaletą ich przepisu jest jego prostota - nie wymaga wielu składników i można go zrobić praktycznie w pół godziny. Jeżeli ktoś nigdy nie robił żadnego sosu polecam zobaczyć.
Kilka rzeczy, które bym zmienił w tym sosie:
-ocet jabłkowy zamiast octu spirytusowego i mniejsza ilość octu (ale ja nie lubię smaku i zapachu octu i większość sosów robię praktycznie bez octu), dodałbym też trochę soku z cytryny,
- cebulkę i czosnek podsmażyłbym najpierw na oleju (nie spalił, ale zeszklił),
- większość dobrych blenderów (ja używam akurat blednera w Thermomixie) poradzi sobie spokojnie z pestkami, wystarczy kilka minut dłużej blendować. Plusem jest to, że nie trzeba przecierać przez sitko (ciężka robota) i sos ma więcej ciała, jest bardziej treściwy i ostrzejszy rzecz jasna,
- odparował jeszcze bardziej sos, żeby był gęsty (konsystencja keczupu), ale to moja osobista preferencja,
- nie używał rękawiczek przy krojeniu Habanero ;P Rękawiczki zostawiłbym na krojenie czegoś serio ostrego :D
Ale poglądowo filmik jest bardzo w porządku i zachęcam do zapoznania się ;)
#chili #chilihead #papryka #papryczki #warzywa #hobby #zainteresowania #ostrezarcie #ostresosy #jedzenie #gotowanie #kuchnia #przyprawy #gotujzwykopem #nomart #gotujzmikroblogiem
@gobi12: To jawny zamach na wykopków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chyba sobie zrobie taki prosty z nagalah i pseudocherry bo mi sie kombinować nie chce już
Po obejrzeniu tego filmiku poczułem w sobie zew do bawienia się w robienie sosów (ʘ‿ʘ)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Niewiemja: To jest dobry przepis właśnie bez kombinowania i na szybko ;)
@ajfrost: Zestaw był świeżych papryczek, a nie sosów ;P I niestety już się zestawy skończyły :/
@Stalowypecherz: W 4 dni zjadłeś cały zestaw, że chcesz kolejny? ;D Bo mam na wysyłkach, że kurier 11 dostarczył do Ciebie :D
@PajonkMondry: Zgadzam się. Ja jeżeli używam to tylko jabłkowy i w małych