Wpis z mikrobloga

Hej ludzie!

Dziś rano mnie takie przemyślenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) wzięło...

Skoro człowiek ewolucyjnie się rozwija - ręce do chwytania, szczątkowe kości ogonowe, żebra by chronić serce, owłosienie w kluczowych miejscach, itp itd, to dlaczego powstaje próchnica? Czyżby człowiek był nieprzystosowany do spożywania cukru? Czy cukier w formie węglowodanów też ma wpływ na próchnicę? Bo tak patrzę, że ewolucyjnie człowiek jest dobrze przystosowany do życia, tylko co z tymi psującymi się zębami? A u człowieka pierwotnego brak zębów = brak gryzienia mięsa = śmierć. Ale też brak cukru, więc czy to jest rozwiązanie? Czy poprzez rezygnację z cukru/słodzenia można uchronić przyszłe pokolenia od próchnicy?

Wzywam tu historyków, dentystów oraz ewolucjonistów, bo mnie to dręczy.

#ciekawostki #przemyslenia #dentysta #stomatologia #ewolucja #historia #nauka
  • 20
@SebaD86 człowiek pierwotny nie gotował. Jest teoria że ludziom zaczęły się psuć zęby w momencie gdy zjedli pierwszy gotowany posiłek , czyli na ogniu obrobiony termicznie. Dopóki łapali to co biega i zżerali surowe to ponoć zęby się nie psuły ¯_(ツ)_/¯
@kasztan_: no właśnie dlatego mnie zastanawia, skoro ewolucja postępuje, a w diecie coraz więcej cukru, to czy zęby "uodpornią się" na cukier czy jak? Po drugie - dzieciaki mają próchnicę na potęgę.
@Adece: mięso i warzywa - nic innego nie było. A zastanawia mnie czy tylko "cukier" czysty psuje zęby, czy także cukier zawarty w warzywach m.in. jako węgle, ale to już by jakiś dietetyk/dentysta musiał się wypowiedzieć.
@snwptest:
@SebaD86: Niekoniecznie cukier. Albo inaczej: nie tylko cukier. Czy to wpływa na kształt twarzy to już mi ciężko powiedzieć. Wcześniej widziałem zestawienie tyko z dwóch pierwszych ramek :stara/nowa dieta i te zdjęcia (szczególnie Aborygenów) są dość popularne (https://duckduckgo.com/?q=aboriginal+tooth&t=ffab&iax=images&ia=images). Na to o kształcie twarzy trafiłem teraz i nie wiem na ile jest to dobór dodatkowych 4 zdjęć pod tezę czy tak jest rzeczywiście. Jak rozejrzysz się po ulicy to nie za
No ale jak tak patrzę, to: a) dużo jest wąskich twarzy na ulicach, b) polska dieta nie jest tak zła jak zachodnia więc może tu też trochę racji jest
@SebaD86: zła dieta, czytałem kiedyś artykuł, który mowil o tym jak wlasnie dieta wpływa na żeby. Podawał przykłady, ze są miejsca na świecie, gdzie ludziom zeby się nie psują bo odżywiają się właściwie. Były tez przykłady, ze właściwa dieta moze wyleczyć próchnicę
@SebaD86: pierwotni ludzie jedli węglowodany, z resztą w krajach trzeciego świata, gdzie nie mają słodyczy itp. Mają dużo zdrowsze zęby. A w Afryce to myją kawałkiem jakiejś roślinki. Jest parę czynników odpowiedzialnych za próchnicę: cukier, bakterie, podatność osobnicza, higiena.
@kasztan_: no właśnie dlatego mnie zastanawia, skoro ewolucja postępuje, a w diecie coraz więcej cukru, to czy zęby "uodpornią się" na cukier czy jak? Po drugie - dzieciaki mają próchnicę na potęgę.


@SebaD86: nie uodpornią. Ewolucja wspiera te elementy, które pomagaja się dostosować. Próchnica obecnie nie skraca zycia więc nie będa ewolucyjnie wspierane jednostki, które sa na próchnice odporne.
@SebaD86: Masowo próchniejące zęby to stosunkowo nowy problem dla ludzkości, jak pisali przedmówcy- spowodowany cukrem w jedzeniu. Na podstawie znalezionych szczątków można stwierdzić, że jeszcze np. w średniowieczu nie ludzie generalnie nie mieli popsutych zębów:
Np. w artykule o grobach z pola bitwy pod Towton:

_"This physical diversity is unsurprising, given the disparate types of men who took the battlefield that day. Yet as a group the Towton men are