Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Hej, jest jakaś ściąga dotycząca śmietan?
Bo są jakieś słodkie, kwaśne, półsłodkie białe, 12%, 18%, 32%, niektóre do kawy niektóre do zupy niektóre się warzą a inne nie ale trzeba hartować, jakieś sposoby czy plumka jak potrząśniesz ale nie wiem czy to dobrze czy źle. Cała półka w sklepie tych rodzajów a nikt mnie nigdy nie nauczył jaką wybrać do czego ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Czuję się jak normik wybierający podzespoły do kompa, albo ktoś kto kupuje auto ale nie wie co to konie mechaniczne i cylindry. Chciałbym nadrobić swoją wiedzę w tym temacie i być starą wygą śmietany, a tymczasem biorę na ślepo i mam nadzieję że wziąłem dobrą. Z procentami pol biedy bo zazwyczaj voltarz jest podany w przepisie ale reszta to czarna magia.
Jest ktoś obeznany w temacie?
#gotujzwykopem #smietana #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
@NieLubieZiemniakow: śmietanka słodka, śmietana kwaśna. 18 do zup i sosów, 22 do sosów, 12 w sumie nie wiem do czego (może do jakiegoś sosu rzadkiego czy sałatki), oczywiście to były śmietany. Śmietanka z największą zawartością tłuszczu idealna jest do zrobienia bitej śmietany do lodów na przykład a 9% śmietanka to do kawy :D
  • Odpowiedz
@NieLubieZiemniakow
-słodkie, zazwyczaj płynne, zaw tłuszczu 9-42%, najmniej tłuste do kawy, najbardziej tłuste do ubijania i sosów i one się nie warzą. Trzeba poplumkać przed użyciem
-kwaśne, zazwyczaj gęste, zawartość tłuszczu 12-42%, używane do sałatek, surowek, zup, sosów, trzeba hartować

Nie ma jakiś takich zasad, że 12% to tylko do mizerii a 18% do zabielania zupy. Smakują zbliżenie więc kupujesz zależnie od gustu i potrzeb ( dietetycznych między innymi).
Jeszcze jedna
  • Odpowiedz