Wpis z mikrobloga

Czy prowadzenie samemu księgowości (szelf employed) prowadząc niewielki sklep na ebayu może sprawić jakieś trudności?
Czy ktoś tutaj prowadzi sprzedaż i mógłby udzielić trochę informacji?
Wykorzystałem już 3 miesiące prowadzenia działalności bez rejestracji, wszystko zmierza w dobrym kierunku, dlatego tez chce zdecydować się na legalne prowadzenie małego biznesu, tym bardziej ze koszta są niewielkie.
#uk
  • 12
@onechaos: chce spotkać się z księgowa na dniach po to aby wyjaśniła mi wszystko krok po kroku, jak tutaj wszystko mam księgować, zapisywać, co mogę odliczać a co nie. Na ten moment nie mam żadnych dochodów z tej firmy, wszystko jest dalej przeznaczane na towar wiec dochodów żadnych nie ma i podatku raczej płacić nie będę nusial.
@majFriend: ja używam Quickbooks, sprawdź sobie, bardzo fajna rzecz, łączysz z kontami, kategoryzujesz wydatki i przychód, pod koniec roku rozliczeniowego masz automatyczne rozliczanie. Płacisz chyba £4 przez pierwsze kilka miesięcy a potem chyba około £8
No i ma apke na telefon, która tez jest super, jak jeździsz samochodem biznesowo to po lokalizacji możesz tez zaznaczać która trasa była biznesowa i odlicza Ci kwotę którą możesz odzyskać za przejechane miłe :)
@tiarecki: na pewno spróbuje tego programu.
@James_Earl_Cash: z księgowa muszę się skontaktować bo czasami dokonuje zakupu od osób prywatnych, nie ma na to rachunku, potwierdzenia żadnego, ewentualnie w historii wypłat z konta. Nie wiem w jaki sposób wykazywać wydatki na takie rzeczy a nie chce jakiejś gafy popełnić i później zapłacić za dużo podatku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@walezbani: na wielu stronach odnośnie prowadzenia działalności
@James_Earl_Cash: oprócz prowadzenia działalności, cały czas narzeczona (bo to na nią zakładamy firmę) będzie pracować na etacie. Z tego co wiem przychód z etatu i przychód z działaności łączy się w jedno wiec kwota na pewno przekroczy 20k tylko teraz jeżeli uda mi się wykazać (bo tak w rzeczywistości jest) ze to co zarabiam na działalności dalej jest wydawane na towar, wszelkie opłaty takie jak ebay paypal, poczta, dalej będzie liczony
Czy prowadzenie samemu księgowości (szelf employed) prowadząc niewielki sklep na ebayu może sprawić jakieś trudności?

@majFriend: Czytając Twoje wypowiedzi widzę, że orientujesz się w temacie. Prowadzę już trzeci rok (też eBay) i gdybym tylko mógł coś doradzić, to właśnie nie brać się za to samemu. Faktury zbieram sam, wydruki z Paypala, odręcznie napisane oświadczenia (nawet na zakupy rzędu £800 przeszły bez problemu - weryfikowalne, więc legit). Odizolowałem konto firmowe na eBay
@YellowPinker: świetnie ze napisałeś.
Prowadzisz to jako self employed prawda? Cena za księgowość faktycznie jest niewygórowana, myślałem ze będą to jakieś wyższe kwoty.
Co do oświadczeń to chodzi o to ze po prostu oświadczasz przed urzędem ze dokonałeś zakupu na dana kwotę i to tyle tak? W moim wypadku bardzo często by to się zdarzało, polegam głównie na rzeczach kupionych bezpośrednio od ludzi.