Wpis z mikrobloga

Oto słowo Boże.

Jeśli kupisz niewolnika - Hebrajczyka, będzie służył sześć lat, w siódmym roku zwolnisz go bez wykupu. Jeśli przyszedł sam, odejdzie sam, a jeśli miał żonę, odejdzie z żoną. Lecz jeśli jego pan dał mu żonę, która zrodziła mu synów i córki, żona jak i dzieci będą należeć do pana, a on odejdzie sam. (Księga Wyjścia 21:2-6)

Bogu niech będą dzięki.

#gimboateizm #bekazkatoli #cytatyzbiblii #wiara
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 251
@wytrzzeszcz: Biblia jest podobno natchniona przez Boga i ponad czasowa, co jak co, ale najbardziej moralna we wszechświecie istota chyba zna się na rzeczy i wie, że niewolnictwo jest moralanie dobre. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nom, ale to stary testament więc trochę Ci nie wyszło :p

@The_Siuks: A z jakiej to chrześcijańskiej sekty jesteś, że nie uznajesz starego testamentu? Bo na pewno nie jesteś w takim razie katolikiem.
  • Odpowiedz
@PierroLeone: Tak? KKK punkt 121

Stary Testament jest nieodłączną częścią Pisma świętego. Jego księgi są natchnione przez Boga i zachowują trwałą wartość (Por. Sobór Watykański II, konst. Dei verbum, 14). ponieważ Stare Przymierze nigdy nie zostało odwołane.
  • Odpowiedz
@PierroLeone: No i jeszcze KKK 123

Chrześcijanie czczą Stary Testament jako prawdziwe słowo Boże. Kościół zawsze z mocą przeciwstawiał się idei odrzucenia Starego Testamentu pod pretekstem, że Nowy Testament doprowadził do jego przedawnienia (marcjonizm).

I co teraz? No oczywiście, że #bekazkatoli
  • Odpowiedz
@Iperyt:

Stare Przymierze nigdy nie zostało odwołane

ale nie dotyczy katolików. Dotyczy narodu żydowskiego.

KKK 122 Istotnie, ekonomia Starego Testamentu była przede wszystkim ukierunkowana na przygotowanie przyjścia Chrystusa, Odkupiciela świata. Chociaż księgi Starego Testamentu zawierają także "sprawy niedoskonałe i przemijające", świadczą o Boskiej pedagogii zbawczej
  • Odpowiedz
ale nie dotyczy katolików. Dotyczy narodu żydowskiego.

@PierroLeone: Co?

Chrześcijanie czczą Stary Testament jako prawdziwe słowo Boże.

Chrześcijanie, czyli katolicy tez. Rozumiesz skrót KKK? Katechizm Kościoła Katolickiego. Dla kogo jest pisany ten zbiór zasad? Dla Żydów? Muzułmanów? Typowe polskie, katolskie myślenie: mnie to nie dotyczy, ja tam wiem lepiej.
  • Odpowiedz