Wpis z mikrobloga

Lubię stare przepisy - fajnie je się czyta :-) Przepis na konfiturę z czerwonej porzeczki:

Wybrać co największe grona porzeczek, z tych ziarna szpilką pojedyńczą powybierać. Nawybierawszy funt, włożyć w durszlak i przelać bardzo zimną i świeżą wodą. Tymczasem zrobić syrop gęsty, z dwóch a można nawet z dwóch i pół funta cukru. Będzie w takim razie więcej syropu, który przy porzeczkach jest bardzo smaczny. Na wrzący syrop wrzucić porzeczki, smażyć od 15 do 20 minut, często potrząsając miedniczką, żeby się równo i ciągle smażyły, zbierając szumowiny tylcem łyżki srebrnej. Po 15 minutach powinny mieć dosyć, gdyby jeszcze szumowiny się pokazywały, to można smażyć do 20 minut, nigdy dłużej bo zgalarecieją.

1885r., Lucyna Ćwierczakiewicz

#gotujzwykopem
  • 5