Oczekiwanie jest zawsze lepsze od rzeczywistości Badania nad ludzkim umysłem wykazały, że znacznie większą przyjemność w naszym mózgu generuje stan oczekiwania niż sam fakt otrzymania nagrody. Co więcej, produkcja dopaminy stymulowana jest także przez niepewność. Nie cieszą nas przewidywalne sytuacje. Z natury potrzebujemy czuć, że coś niespodziewanego może się wydarzyć. Jest to jeden z czynników, który np. uzależnia od hazardu.
Najbardziej uzależniają nas informacje, które docierają do nas często, ale w małych ilościach. To m.in. powód, dla którego Twitter stał się tak popularny. Na dłuższą metę przyjemne poczucie oczekiwania staje się wyczerpujące. W którymś momencie musimy poczuć zwycięstwo, inaczej poczujemy się wypaleni.
@Mirkowy_Annon: 100% racji. Np. ja mam tak teraz: zamiast grać w gry, porządkuję sobie te, które mam (w wersji elektronicznej i w ogóle). I myślę, jak bedzie fajnie w to wszystko zagrać. Ale powoli zaczynam mieć dość porządkowania, chcę wreszcie zagrać.
#rosja #wojna #ukraina Ale trzeba przyznać to, że nawet jak Rosją przegra ta wojnę, w co szczerze wątpię, to i tak prawdę mówiąc walczyła przeciwko całemu Arsenalowi NATO, a nie tylko jednemu krajowi ukrainie, co potwierdza tezę o tym, że jednak jest jedną z silniejszych armii świata..
Badania nad ludzkim umysłem wykazały, że znacznie większą przyjemność w naszym mózgu generuje stan oczekiwania niż sam fakt otrzymania nagrody. Co więcej, produkcja dopaminy stymulowana jest także przez niepewność. Nie cieszą nas przewidywalne sytuacje. Z natury potrzebujemy czuć, że coś niespodziewanego może się wydarzyć. Jest to jeden z czynników, który np. uzależnia od hazardu.
Najbardziej uzależniają nas informacje, które docierają do nas często, ale w małych ilościach. To m.in. powód, dla którego Twitter stał się tak popularny. Na dłuższą metę przyjemne poczucie oczekiwania staje się wyczerpujące. W którymś momencie musimy poczuć zwycięstwo, inaczej poczujemy się wypaleni.
#psychologia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu