Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #calywykopkisizur #zurek #wielkanoc i trochę #bojowkapiekarska

Nadzedł ten czas, drogie dzieci. Zaskocz swoją rodzinę, ukiś żurek na Wielkanoc. Ja nastawiłem wczoraj.

Planowanie:
Jak zrobisz w poniedziałek, do soboty powinien być gotowy.

Potrzebujecie:
litrowy słoik, wyparzony
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej. Ja użyłem typ 1400
600 g wody ciepłej wody
3-4 ząbki czosnku
3-4 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Mile widziana piętka chleba żytniego na zakwasie.

Co zrobić:
Wrzuć wszystko do słoika
Wymieszaj dokładnie
Przykryj nakrętką, ale nie zakręcaj, bo może rozsadzić.
Trzymaj w ciepłym miejscu. Ja trzymam koło kuchenki.

Codziennie przemieszaj raz-dwa razy.

Apdejty pod tagiem #calywykopkisizur

Do dzieła!
tptak - #gotujzwykopem #calywykopkisizur #zurek #wielkanoc i trochę #bojowkapiekarska...

źródło: comment_lplFpRVT1Z3nFRdG0inlj67CU8DIqM8b.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@geuze: @tptak: póki co nie wygląda źle, bardzo mocno czuć czosnkiem, dałem 4 wielkie ząbki przecięte na połówki. Przy okazji nastawiłem też zakwas na chleb i ten zaczyna już lekko kwaskowo pachnieć. Słoiki stoją w słońcu na parapecie, może da radę do niedzieli. Ale wolałbym spróbować już w sobotę żeby nie spaprać w niedzielę. Na wszelki wypadek torebka żurku Winiary leży w szufladzie;)
  • Odpowiedz